Kung Carl Gustaf och Finlands president Alexander Stubb inspekterar hedersvakten på Stockholms slott.
Kung Carl Gustaf och Finlands president Alexander Stubb inspekterar hedersvakten på Stockholms slott. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.


Finlands president besöker på tisdagen Sverige. I ett tal i riksdagen betonar han samhörigheten mellan de båda länderna.

— I dag, mer än någonsin, står vi tillsammans. Sveriges sak är vår. Finlands sak är er, säger Stubb.

Det finländska Natomedlemskapet fullbordades först när Sverige blev alliansens 32:a medlem i mars i år, anser Stubb.

— Det går inte att överdriva vikten av att vi kunde ta steget tillsammans. Inte heller värdet av att vi höll varandra informerade, dag och natt, och på alla nivåer. Situationen var kritisk och vi agerade därefter.

"Säkrare än någonsin"

Han pekar på att de båda länderna nu kommer att spela en stor roll för Natos försvar såväl i Östersjön som i det arktiska området och vid gränsen mot Ryssland.

— Vår gemensamma kapacitet i luften, i och på havet och på marken är en väsentlig del av Natos avskräckning.

I kombination med de militära försvarsavtalen med USA gör detta länderna säkrare än någonsin tidigare, enligt Stubb.

Fylls av krig

Den finländske presidenten vänder sig samtidigt mot retoriken som han tycker blivit allt mer krigisk under de senaste åren.

— Jag tror att ni har samma känsla. Det är förståeligt. Våra skärmar fylls av krig i Europa och Mellanöstern. Men denna retorik rubbar lätt speciellt de yngre generationernas trygghetskänsla och framtidstro.

— Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mera. Finland och Sverige har en viktig roll i att främja fred. Det låter paradoxalt, men det är just därför vi vill ha en stark militär och därför vi blev medlemmar i Nato, säger Stubb.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!