Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.
Förundersökningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. - Foto: Pontus Lundahl / TT

Åtalad för terrorfinansiering med kryptovaluta

En man har åtalats för terrorfinansiering med hjälp av kryptovalutor. Enligt domstolshandlingar har han bland annat tillbringat viss tid i Syrien.


Personen har enligt åtalet vid Södertörns tingsrätt genom kryptovalutatransaktioner överfört pengar till flera terroristorganisationer och personer kopplade till dessa.

"Terrorfinansiering till våldsbejakande islamistiska organisationer med hjälp av kryptovalutor är ett omfattande internationellt problem. Det här åtalet är en viktig pusselbit i att bekämpa den brottsligheten", säger åklagare Henrik Olin på Riksenheten för säkerhetsmål enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Utredningen har bedrivits av Säkerhetspolisen under ledning av Olin.

Enligt åtalet misstänks mannen ha genomfört brotten mellan oktober 2019 och november 2020. Det ska handla om insamling av medel till al-Qaida Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en extremiströrelse sprungen ur al-Qaida, och "andra terroristorganisationers verksamhet".

Mannen ska också ha tillbringat viss tid i Syrien.

Brottsrubriceringen i målet är brott mot lag om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, grovt brott.

Den största delen av terrorfinansiering från Sverige bedömer Säpo går till terroranslutna personer utomlands och till terrororganisationer utanför Europa.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!