'Vi kommer att lägga det som i dag heter Sis bakom oss', säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) efter den senaste i raden av kritiska rapporter om Sveriges Sis-hem.
'Vi kommer att lägga det som i dag heter Sis bakom oss', säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) efter den senaste i raden av kritiska rapporter om Sveriges Sis-hem. - Foto: Samuel Steén/TT

"Vi kommer att lägga det som heter Sis bakom oss"

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) ser allvarligt på att Riksrevisionen kritiserar Sis-hemmen på en rad punkter i en ny granskning. De här frågorna kommer naturligtvis att ställas, säger hon.


I Riksrevisionens sågning slår man fast att vården och behandlingen på statens särskilda ungdomshem varken är tillräcklig eller tillräckligt bra. Man pekar bland annat på dåligt utbildad, ibland direkt olämplig, personal.

— Jag reagerar väldigt starkt, till exempel över att behandlingen och vården inte är anpassad efter varje individ. Att man därmed inte får det man behöver, säger Camilla Waltersson Grönvall om granskningen.

Görs om i grunden

Hon påminner om att regeringen tidigare i år tillsatte en utredning med målet att göra om hela myndigheten i grunden. Hon menar att de planerade förändringarna stämmer väl överens med de rekommendationer som Riksrevisionen nu kommer med.

— Vi kommer att lägga det som i dag heter Sis bakom oss och i stället se en helt ny myndighet med helt andra förutsättningar till vård och behandling. Där ska finnas just den här differentieringen, att man ska utgå från varje barn och ung människas behov.

"Myndighetens ansvar"

Men vad görs för att förbättra situationen just nu, inom den nuvarande myndigheten?

— När det gäller resurser så har den här regeringen tillsatt historiskt stora anslag. Det här handlar om resurser som Sis själva har hemställt. Det gäller ökad säkerhet, trygghet, kompetens och bemanningssatsning samt att kunna utöka med fler platser, säger Waltersson Grönvall.

Hur ska man se till att ungdomshemmen får rätt personal med rätt utbildning?

— Regeringen har ju tillsatt resurser för att den här utbildningen ska kunna ske och då är det naturligtvis myndighetens ansvar att också säkerställa att de genomförs. I de myndighetsdialoger som den här regeringen nu genomför på väldigt regelbunden basis så kommer naturligtvis de här frågorna att ställas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!