Flera företrädare för svenska medieorganisationer kritiserar lagar och lagförslag. Arkivbild.
Flera företrädare för svenska medieorganisationer kritiserar lagar och lagförslag. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mediekritik mot svenska regeringar

Svenska medier får sina händer bundna av politikernas lagar. Det skriver tio höga företrädare för medieorganisationer på DN Debatt och kritiserar både den nuvarande och den förra regeringen.


Fakta: Lagarna som försvårar för medierna

Skribenterna på DN Debatt menar att det är följande lagar, och lagförslag, som har gett försämringar för press- och yttrandefriheten i Sverige:

Utlandsspionerilagen

Gör det möjligt att dömas för spioneri om man publicerar eller vittnar om något som kan förarga främmande makt, vilket enligt skribenterna kan göra att människor inte vågar prata.

Återkallat sändningstillstånd

Tillståndet att sända kan dras tillbaka om man ­begått yttrandefrihetsbrott. Skribenterna menar att det ökar statens möjlighet att stänga medier på grund av innehållet i sändningarna.

Reglering av databaser

Ett förslag där möjligheten att publicera databaser ses över. Enligt skribenterna är risken att den som vill granska staten eller företag får minskad insyn.

Begränsningar av utländska medborgares yttrandefrihet

I dag omfattas utländska medborgare av Sveriges opinionsfrihet. Med det här förslaget vill regeringen kunna dra in uppehållstillstånd om utländska medborgare yttrar sig så att de demokratiska värden kan anses hotade, vilket skribenterna kan leda till en minskad fri debatt.

Anonyma beslut hos polisen

En lagändring som gör det möjligt att anonymisera beslut tagna av polis. Syftet är att minska risken för hot, men skribenterna anser att det bör hanteras som arbetsmiljöproblem och anonyma myndighetsbeslut omkullkastar offentlighetsprincipen.

Ordningslagen

Lagen ses över och ett förslag är att polisen i framtiden ska väga in omständigheter som hotar Sveriges säkerhet och därigenom kunna ställa in eller upplösa en allmän sammankomst. Ett problem, menar skribenterna, eftersom mötes- och demonstrationsfrihet är en hörnsten i en fria åsiktsbildningen.

I sin jakt på att få bukt med våldsvågen och polariseringen i samhället har både den förra S-ledda regeringen och den nuvarande M-, L-, och KD-regeringen infört ett antal lagar – som enligt företrädarna för medieorganisationerna försvårar det journalistiska arbetet.

"Men i ­stället för att stärka mediernas förmåga att fullgöra sin roll som en grundläggande del av demokratin, föreslår politikerna lagar som hotar att binda våra händer", skriver de på DN Debatt.

"Vi menar att både den nuvarande och den förra regeringen har tagit alltför många steg åt fel håll. De första stegen bort från demokratin handlar oftast om att inskränka utrymmet för den tredje statsmakten, massmedierna."

Bland skribenterna finns företrädare för bland annat Journalistförbundet, Svenska Pen, Publicistklubben och Tidningsutgivarna.

Skribenterna avslutar med att konstatera att Sveriges yttrande- och pressfrihet fortsatt är stark, men att politikernas sätt att tackla hot mot demokratin visar hur skör friheten är.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!