Ovädret Babet orsakade stora skador på golfbanan i Trelleborg. Arkivbild.
Ovädret Babet orsakade stora skador på golfbanan i Trelleborg. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Golfklubbar kämpar mot extremväder: Stort allvar

Golfhål begravdes under sand eller tonvis med sten och tång. Några av Sveriges mest havsnära golfbanor fick stora skador under ovädret Babet. Extremväder är en växande utmaning för landets golfklubbar. Klimateffekterna är tydliga, säger Peter Edman på Svenska Golfförbundet.


Fakta: Golfbanors klimatavtryck

I Sverige finns i nuläget inget krav på att golfklubbar ska dokumentera och redovisa energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser.

Här är de största utsläppskällorna från golfbanor:

— Pumpning och spridning av vatten

— Dressning av gräsmatta

— Konstgödsel

— Arbetsmaskiner som drivs av fossila bränslen

— Uppvärmning och el till klubbhus och övriga lokaler

Källa: Svenska Golfförbundets klimatrapport 2023

Det blåser friskt och just den här dagen lyser vårvärmen med sin frånvaro. Men det tycks inte bekymra de golfare som tagit sig till banan intill havet utanför Trelleborg – för att njuta av slående vacker utsikt och en runda med vännerna.

För bara ett halvår sedan låg nästan hela banan under vatten. Ovädret Babet fick en intilliggande å att svämma över och tusentals ton tång, grus och sten spolades upp från havet.

— En del säger att de är förvånade över att det fortfarande finns en golfbana här, säger klubbchef Håkan Johansson.

— Vi ligger helt oskyddade. Men naturen är fantastisk, den återhämtar sig.

Håkan Johansson, klubbchef för Trelleborgs golfklubb.

Miljonskador

Det tog dock fem månader och flera bakslag i form av nya oväder och översvämningar innan banan återställts så pass att den kunde öppna igen.

Skadorna beräknas uppgå till runt 5 miljoner kronor och spåren efter stormen syns fortfarande på delar av banan där gräset förstörts.

Arbetet med att återställa gräset på Trelleborgs golfbana pågår fortfarande.

Babet gick även hårt åt Ljunghusens golfklubb som ligger vid havet på Falsterbonäset. Ett av hålen begravdes under sand till följd av ovädret i oktober och det tidigare gräsbetäckta området ser nu mest ut som en badstrand.

Eftersom golfbanan ligger i ett naturreservat finns begränsningar för vad klubben kan göra och ännu har man inte landat i om eller hur hålet ska återställas.

— Vi kanske aldrig kommer att kunna använda den biten av banan igen. Vi funderar på hur mycket vi ska kämpa. Kampen mot naturen vinner vi aldrig, konstaterar klubbchef Magnus Jivén.

— Stormen har lett till att vi saknar två hål, så vårt utbud är inte riktigt som det brukar. Det får vi kanske leva med den här säsongen. Havet och naturen är vår största tillgång, det är därför folk vistas här. Men havet ger och havet tar.

Klubbchef Magnus Jivén vid det golfhål som förvandlats till en sandstrand på Ljunghusens golfklubb.

Mer extremväder

Klimatförändringen väntas leda till mindre förutsägbara nederbördsmönster och intensivare stormar i Europa. Extrema väderhändelser som torka, stormar och skyfall kommer bli mer frekventa och intensiva.

Effekterna märks redan på golfbanor runt om i världen, inklusive Sverige, enligt Svenska Golfförbundet. 2018-2022 drabbades 95 procent av svenska golfklubbar av någon typ av klimateffekt, enligt en undersökning från 2023.

— Klimatförändringens effekter är väldigt tydliga, säger Peter Edman, rådgivare inom bana och anläggning på Svenska Golfförbundet.

— Det kan handla om mer extremväder generellt. Vi ser längre perioder med torka men också att de regn som kommer blir mer kraftfulla och att det kommer större mängd nederbörd på kort tid. Översvämningsrisken har ökat de senaste åren.

Ett varmare klimat gör även att nya skadegörare trivs, däribland svampsjukdomen dollar spot som angriper gräset på banorna och rör sig allt längre norrut i Sverige.

Ljunghusens golfklubb ligger intill havet på Falsterbonäset.

Döda greener

Den kanske tydligaste klimateffekten är att vintrarna blir mildare, enligt Edman.

— Vi får perioder, även i Norrland, med många plusgrader och regnväder mitt i vintern som gör att vi får isbildning på gräset. Det har vi alltid haft, men problemet ökar och mycket tyder på att det går att koppla till ett varmare klimat, säger han.

— Istäcket leder till kvävningsskador så på våren är greenerna svårt skadade eller helt döda. Då får man så om och starta om på nytt, då tappar man minst en månad.

Ett ändrat klimat kan ha vissa positiva effekter för golfen i Sverige, som potentiellt längre säsong. Men nackdelarna bedöms vida överstiga fördelarna.

— Vi ser på det här med stort allvar, säger Edman.

— Det är viktigt att vi jobbar med den här frågan, som kommer att påverka banskötsel och annat framöver. Vi har identifierat fyra fokusområden: vattenfrågan, klimateffekter, insatsmedel och biologisk mångfald.

Trelleborgs golfklubb har kunnat öppna igen – men en del tävlingar kommer att vara inställda under våren.

Kommer en del svenska golfbanor behöva stänga för gott på grund av förändrade förhållanden?

— Det tror jag inte. Men vi får nog vara beredda på banor starkt påverkade av vattenbrist och torka och att vissa kommer att behöva hålla stängt under perioder. Att man tappar speldagar, säger Edman.

I Ljunghusen upplever Magnus Jivén att det blir längre perioder med såväl torka som regn som klubben måste hantera:

— Det skapar ingen oro just nu. Vi vet att naturen är vår vän i den här platsen men det är också lätt att den kommer och ger oss en örfil så att vi får börja om igen.

Ovädret Babet orsakade stora problem för Ljunghusens golfklubb som ett halvår senare ännu inte kunnat återställa banan helt.

Oberäkneligt

Det blir allt svårare att förutsäga årstider, konstaterar Håkan Johansson i Trelleborg.

— Det kan vara 15 plus i december och minusgrader i mitten av april. De här skiftningarna, när man inte kan säga att då är det vinter, sommar, höst och vår, ställer till det för vår drift eftersom vi lägger schema efter det, säger han.

— 2023 ställde allt på sin kant. Andra halvan av juli var snorkall och i augusti var det blåsigt och stormigt. Det var ett ruggans väder och det kan bekymra mig. Det är på sommaren vi tjänar pengar, då vill man att det ska vara fint. Men det är ju trots allt bara en golfbana, det finns de som har det värre.

Ån svämmade över under ovädret Babet. Håkan Johansson från Trelleborgs golfklubb står på en nybyggd bro.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!