Måndag 15 Aug
Stockholm

Timbuktu & Promoe slår tillbaka sd

"Ge oss Sverige tillbaka" har fått en helt ny mening tack vare Sveriges största hiphopare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna har under hela det pågående EU-valet använt sig av "Ge oss Sverige tillbaka" som valslogan.

Partiet har velat ta tillbaka Sverige till "svenskarna" och till slut fick hiphoparna Timbuktu (Jason Diakité) och Promoe (Mårten Edh) nog av sd:s propaganda.

De satte sig ner och skrev en låt med samma slogan, men med en helt ny innebörd. Och låten är redan en dundersuccé och sprider sig som en löpeld på nätet.

– Ännu en gång fick vi brev från Sverigedemokraterna. Ge oss Sverige tillbaka säger dom. Vi tycker inte att Sverigedemokraterna har ensamrätt till Sverige, skriver Timbuktu och Promoe.

Idén till låten fick Promoe efter att han fick ställa en av frågorna till svenska EU-politiker på SVT:s EU-valskanal på Youtube.

Promoe undrade hur hur Sverige ska lyckas stoppa högerextrema partier från att ta plats i Europa. Efter några dagar hade inlägget över 600 kommentarer och lösningar.

Men för Promoe och Timbuktu är lösningen lika självklar som budskapet kort: "Rösta på vem ni vill. Men inte på Sverigedemokraterna".

Succélåten "Ge oss Sverige tillbaka" finns nu på Youtube. Den är även tillgänglig för fri nedladdning på Sharebee.

– Vad jag kan göra är att göra en låt och kanske påverka någon att inte rösta på Sverigedemokraterna. Deras definition av svenskhet är jävligt konstig för mig och många som bor i Sverige, säger Promoe i Youtube-klippet.

– Dagens Sverige består av människor från alla delar av världen människor som kommer från olika kulturella och religiösa bakgrunder. Jag tror att detta berikar Sverige enormt och det är detta Sverige jag är en del av, säger Timbuktu.

Med väl valda ord beskriver Timbuktu och Promoe sina känslor.

– Sverigedemokraterna försöker ta patent på vad svenskhet är. De gör det på ologiska grunder, och de kan knappast själva veta vilka och vad som omfattas av deras defintion av svenskhet. Jag, likt många andra, kan inte identifiera oss med den, säger Promoe.

Låten är full av starka budskap. "Ge oss Sverige tillbaka, som det var innan de började hata" och "svenskhet förändras, ständigt och jämnt, det har gjort så ända den dagen Sverige fick en gräns" är bara två av många.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.