Det finns fördelar med att förtidsrösta i EU-valet 2024.
Det finns fördelar med att förtidsrösta i EU-valet 2024. - Foto: Per Larsson/TT & Drago Prvulovic/TT

​Därför bör du förtidsrösta i EU-valet 2024

EU-valet 2024 närmar sig med stormsteg. Under onsdagen den 22 maj öppnade dessutom möjligheten att förtidsrösta, vilket kan vara en fördel att göra.


Fakta: Sverige i EU-val och Europaparlamentet

Senast det var EU-val i Sverige, 2019, var valdeltagandet 55 procent. Det var ett högre valdeltagande än genomsnittet för hela EU och var därtill en ökning med fyra procentenheter jämfört med EU-valet 2014.

Sverige har i dag 21 ledamöter i Europaparlamentet. Representanter från åtta svenska regeringspartier är representerade. Därtill Sara Skyttedal, tidigare Kristdemokrat och nuvarande toppnamn hos Folklistan, som listas som partilös inför EU-valet 2024.

  • Partilös: 1 ledamot
  • Vänsterpartiet: 1 ledamot
  • Liberalerna: 1 ledamot
  • Kristdemokraterna: 1 ledamot
  • Centerpartiet: 2 ledamöter
  • Miljöpartiet: 3 ledamöter
  • Sverigedemokraterna: 3 ledamöter
  • Moderaterna: 4 ledamöter
  • Socialdemokraterna: 5 ledamöter

Källa: SCB & Europaparlamentet

Var femte år är det dags för svenska medborgare att rösta i EU-valet. I år, närmare bestämt den 9 juni 2024, är det dags igen. 

Totalt ska 720 ledamöter väljas in i Europaparlamentet från EU:s medlemsländer och Sverige har i år 21 platser som ska fyllas med representanter. 

Genom att avlägga din röst är du med och formar hur den Europeiska unionens framtid ska se ut, där ju Sverige ingått sedan januari 1995. 

MISSA INTE: C och KD riskerar åka ur EU-parlamentet

Foto: Erik Mårtensson/TT

När kan man förtidsrösta i EU-valet 2024?

Från och med den 22 maj är det möjligt att förtidsrösta i EU-valet 2024. Om du av en eller annan anledning inte kan rösta under valdagen den 9 juni, så kan du förtidsrösta i en lokal avsedd för förtidsröstning. 

LÄS MER: EU-valet: Här är vad du röstar på – egentligen

Hur förtidsröstar man i EU-valet 2024?

För att kunna förtidsrösta är det viktigt att du är 18 år fyllda, har med dig röstkort och id-handling. Genom att uppsöka en lokal avsedd för förtidsröstning var som helst i landet, kan du avlägga din röst. 

Valmyndighetens hemsida listar de alla röstlokaler, samt lokaler avsedda för förtidsröstning.

I händelse av att du saknar en giltig identifikationshandling så är det istället viktigt att en person som fyllt 18 år är med och kan intyga din identitet. Den personen som då intygar din identitet måste kunna visa sin id-handling.

MISSA INTE: Allt om Folklistan: Grundare, kandidater och EU-valet 2024

Röstkort och id-handling krävs när du ska förtidsrösta. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kan alla förtidsrösta i EU-valet 2024?

Alla som är röstberättigade, har fyllt 18 år och har röstkort samt en giltig id-handling kan förtidsrösta i Sverige. 

Bor du i utlandet och har rösträtt kan du gå tillväga på två olika sätt. Antingen genom att skicka rösten med brev, eller genom att förtidsrösta i en röstningslokal där du befinner dig. Detta brukar oftast vara på en ambassad eller hos ett konsulat.

LÄS MER: Nu kan man börja förtidsrösta utomlands

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Därför bör du förtidsrösta i EU-valet 2024

Valdagen den 9 juni infaller i år på en söndag. Det innebär att det kan resultera i ett lägre valdeltagande. Anledningen är att nationaldagen den 6 juni infaller på torsdagen, därefter följer en klämdag på fredagen och därefter helgdag innan valdagen anländer. 

Sannolikheten för att många kanske är lediga, bortresta eller helt enkelt i andra tankar är således hög. Därför är det en bra idé att förtidsrösta för att din röst ska bli hörd.

I en intervju med SVT Nyheter säger statsvetaren och valforskaren Linda Berg att det helt enkelt inte är ett optimalt datum att rösta på i år.

– Vi vet från forskningen det är bäst att lägga val i början av hösten, och sämst under sommaren då folk är minst benägna att rösta, säger hon.

Trots datumet då EU-valet infaller spår Berg ett högt valdeltagande. 

– Det är en orolig omvärld, och det kan locka folk att rösta. Stödet för EU-medlemskapet är högt, och dessutom är det fler kandidater än vid förra valet som redan är kända för väljarna. Och så finns det oerhört goda chanser att förtidsrösta.

MISSA INTE:  EU-valet i gång – förtidsröstningen startar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!