Det är sedan tidigare visat att självmordsfrekvensen är högre bland veterinärer än i andra yrkesgrupper. Arkivbild.
Det är sedan tidigare visat att självmordsfrekvensen är högre bland veterinärer än i andra yrkesgrupper. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Självmordstankar kopplas till avlivningar

Veterinärer som varje vecka avlivar djur drabbas i större utsträckning av allvarliga självmordstankar. Skrämmande, säger ordföranden i Sveriges Veterinärförbund till SVT Nyheter.


Det är sedan tidigare visat att självmordsfrekvensen är högre bland veterinärer än i andra yrkesgrupper.

I en studie som baseras på svar från nästan 2 600 norska veterinärer ses en tydlig koppling mellan att som veterinär avliva djur fem gånger i veckan eller mer och att drabbas av allvarliga självmordstankar, har Göteborgs-Posten tidigare rapporterat.

— Jag tycker att det är ett väldigt skrämmande resultat, säger veterinärförbundets ordförande Eleonor Fredler till SVT Nyheter Halland.

Att ofta avliva djur kan vara en bidragande orsak till självmordstankar tror hon. Men hon pekar också på andra faktorer i veterinärens jobbvardag som möjliga förklaringar: hög arbetsbelastning, risk för kritik och uthängning på sociala medier och diskussionen om höga priser på veterinärvård.

Det är i samtalet med veterinären som allting ställs på sin spets för djurägaren – ett nödvändigt, men dyrt ingrepp eller avlivning? Och den tär på veterinären, framhåller Eleonor Fredler.

Hennes slutsats är att veterinärer måste få bättre stöd i sitt dagliga arbete.

TT
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!