En blåmusselbank utanför Blekinge har blivit naturreservat. I själva verket blev musselbanken ett reservat 2021, men har inte ingått i statistiken förrän nu. Arkivbild.
En blåmusselbank utanför Blekinge har blivit naturreservat. I själva verket blev musselbanken ett reservat 2021, men har inte ingått i statistiken förrän nu. Arkivbild. - Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Blåmusselbank bland 100 nya naturreservat

Från fjäll i norr till hav i söder. Under förra året fick Sverige 100 nya naturreservat.


Norra Borgafjällen i Dorotea i Västerbotten är det allra största nytillskottet bland svenska naturreservat under 2023. Nästan 20 000 hektar av framför allt fjällhed och kalfjäll är nu extra skyddade för att bevaras på långt sikt.

Det till ytan näst största nya naturreservatet är Ronneby blåmusselbankar i Blekinge. Den omfattar omkring 14 000 hektar av nästan uteslutande öppet hav.

— Det är roligt att det är en sådan bredd på natur som skyddas, från skog till hav, säger Karin Hedeklint, expert på markanvändning på Statistiska centralbyrån (SCB), som sammanställt nytillskotten.

Att vi har skyddade områden är en viktig del för att nå både FN:s och EU:s mål om att bevara biodiversitet och biologisk mångfald. Att möjliggöra för friluftsliv är en annan viktig funktion för de skyddade områdena.

Nationalparker, naturreservat, naturvårdsområden och biotopskyddsområden, andel av den totala landarealen per den 31 december 2023.

— Annars avverkas skog i hög takt som djur och växtliv behöver för att överleva. Naturreservat och andra skyddade områden är tillsammans med insatser för ett hållbart brukande och naturvårdande skötsel, oerhört viktiga, säger Olle Höjer, expert på Naturvårdsverket.

I Sverige är 15 procent av arealen skyddad natur. EU har ett mål att 30 procent ska vara skyddad till 2030.

Under 2023 tillkom 100 nya naturreservat.

— Det är ungefär så många det brukar vara varje år, säger Karin Hedeklint.

Det finns flera olika typer av skyddad natur i Sverige. Förutom nationalparker finns det naturreservat, naturvårdsområden, biotopskyddsområden, Kungliga nationalstadsparken och Natura 2000-områden, som är en EU-klassificering.

Vad som ingår i skyddet är skräddarsytt utifrån vad det är för typ av natur. Det kan handla om förbud mot skogsbruk eller en viss typ av skötsel för betesmark.

TT
/
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!