Chihab Lamouri till vänster tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under huvudförhandlingen i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt i april 2021.
Chihab Lamouri till vänster tillsammans med sin försvarare Filip Rydin under huvudförhandlingen i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt i april 2021. - Foto: Johan Hallnäs/TT

Gängledaren nekades skivor – dödshotade personal

Gängledaren Chihab Lamouri döms för att ha dödshotat en kriminalvårdare inne på Hallanstalten i Södertälje. Hotet ska ha uttalats då han nekats tillgång till tidningar och cd-skivor han ville ha.


Enligt kollegor till kriminalvårdaren ska Lamouri ha sagt något i stil med att han kunde attackera honom med en skruvmejsel och "kontakta någon på utsidan för att döda honom”, enligt domen i Södertälje tingsrätt.

Hotet uttalades i november förra året efter ett beslut om att Chihab Lamouri inte skulle beviljas de cd-skivor och tidningar som han hade begärt. Det ska ha skett i närvaro av andra kriminalvårdare, som sedan informerade kollegan om vad Lamouri hade sagt.

Själv förnekar han att han ska ha uttalat hot, även om han medger att han blev lite förvånad och upprörd över beslutet.

SR Ekot har talat med kriminalvårdaren som hotades och som beskriver en pressad tillvaro för personalen.

— Det kommer mer och mer intagna till anstalterna och man känner att man inte hinner med allt som händer just nu för det är för lite platser, för lite folk, det är ett väldigt tryck.

Manen har jobbat länge inom Kriminalvården men ser nu ett nytt förhållningssätt hos de intagna.

— Det är en helt annan attityd än vad de hade för 10–15 år sedan. Det är bara de själva som gäller och det är väldigt svårt för dem att acceptera att de kanske har gjort något och sitter av en anledning, utan de ska bara tillgodose sina egna behov, säger han till Ekot.

35-årige Chihab Lamouri dömdes i februari 2022 till fängelse i 17 år och 10 månader i hovrätten, efter en uppmärksammad rättegång mot Vårbynätverket i södra Stockholm. Lamouri, tydlig ledare för det strikt hierarkiskt uppbyggda nätverket, dömdes bland annat för mordförsök, synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grovt vapenbrott samt människorov.

Lamouri döms nu till ytterligare en månads fängelse för hot mot tjänsteman.

TT
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!