Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

V och mp protesterar mot Natoövning

Nyheter | 06/06/2009 22:19

Mp och v protesterar mot Natoledd flygövning i Luleå.

I helgen protesterade mp och v mot den Natoledda flygövningen Loyal Arrow som hålls i Luleå mellan den 8 och 16 juni. De menar att övningen är ett avsteg från Sveriges neutralitet.

Miljöpartiet tillsammans med vänsterpartiet och Svenska Freds höll under lördagen en manifestation i Luleå med efterföljande seminarium.

– Det är fullkomligt obegripligt att Sverige deltar i en Natoövning och därmed tar ställning för Natosidan. Det skickar en signal om att Sverige är på väg att gå in i den största militäralliansen i världen vilket kommer att reta Ryssland, säger Peter Rådberg som är Miljöpartiets riksdagsledamot i Försvarsutskottet.

Rådberg menar att Sverige genom övningen riskerar att bli del av en militär upprustning i området kring Nordpolen, där gränserna mellan länderna är oklara - ett område som forskarna tror har mycket stora olje- och naturgastillgångar.

– Vi har inte vår neutralitet kvar, den är som fullständigt bortblåst, säger Peter Rådberg.

Dessutom menar Peter Rådberg att det finns risk att det brittiska hangarfartyg som deltar i övningen har kärnvapen ombord.

– Det är första gången som vi med största sannolikhet får in kärnvapen på svenskt område, säger Peter Rådberg.

Skrivet av: