Iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani har uttalat sig om att Hamid Noury frigivits från svenskt fängelse och kallar det en stor framgång för iransk diplomati. Arkivbild.
Iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani har uttalat sig om att Hamid Noury frigivits från svenskt fängelse och kallar det en stor framgång för iransk diplomati. Arkivbild. - Foto: Irans utrikesdepartement via AP/TT

Detaljen om Nourys frigivning Iran vill tysta ner

Från mördare och folkrättsförbrytare till oskyldigt dömd. Den iranska versionen av lördagens fångutväxling är en bakvänd spegelbild av den svenska. Regimens linje är att fängslandet av Noury var olagligt, dömandet olagligt och att brottet han anklagas för inte ägt rum, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Utväxlingen av EU-tjänstemannen Johan Floderus och Saeed Azizi mot iranske Hamid Noury, som dömts till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott, fick stor uppmärksamhet i Sverige. Så även i Iran.

I lördags och söndags publicerade nyhetsbyrån Mizan, som drivs av det iranska justitiedepartementet, omfattande material om att Hamid Noury blivit frigiven. Mizan har intervjuat hans syskon, barn, barnbarn och mamma och publicerar ett omfattande bildmaterial från ankomsten.

Fångutväxling hålls ned

Mizan nämner helt kort att det skett en fångutväxling, men Johan Floderus och Saeed Azizis namn förekommer inte och inte heller vad de anklagats för.

På liknande sätt beskrivs händelsen av den delvis statliga nyhetsbyråerna Mehr och den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Att svenskarna och fångutväxlingen får en så undanskymd plats i rapporteringen kan bero på att det kan vara svårt att förklara varför man först dömer eller anklagar någon för spioneri för att sedan släppa dem, enligt Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Genomgående heter det i Iran att domen mot Noury är illegal och orättfärdig samt att han suttit isolerad lång tid. Att han frigetts beskrivs som en stor framgång för Iran och den starka diplomati som landet bedrivit, särskilt presidenten Ebrahim Raisi och utrikesministern Hossein Amir-Abdollahian, som båda omkom i en helikopterolycka i maj.

Iran: Olagligt dömd

Mediebevakning som den Iranska följer statens perspektiv och logik, menar Parsi.

— Beskrivningen som diplomatisk framgång och seger för mänskliga rättigheter beror på att regimens linje är att fängslandet av Noury var olagligt, dömandet var olagligt och brottet han anklagas för inte har ägt rum.

Hur mycket den iranska allmänheten verkligen bryr sig om händelsen är svårt att bedöma. Det beror på hur nära kopplad man är till de politiska konflikterna under 80-talet, tror Parsi.

— För många iranier är detta historia medan det för andra är ett öppet sår. Men frågan är i vilken mån majoriteten i landet över huvud taget följt nyheterna om Noury, säger Parsi.

TT
/
/
/