Ringmuren i Visby på Gotland. Arkivbild.
Ringmuren i Visby på Gotland. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Gotländska politiker kräver stöd till vården

Att driva kommun och region samtidigt – och husera på en ö – skapar stora merkostnader. I ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida kräver nu åtta lokala partiföreträdare att staten hittar ett sätt att avlasta Gotland.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ö-läget ställer särskilda krav på Gotland och ger regionen merkostnader på hundratals miljoner kronor varje år. Med ett befolkningsunderlag på enbart cirka 61 000 personer är det därför svårt att göra vården kostnadseffektiv, skriver företrädare för samtliga åtta partier i Gotlands regionfullmäktige.

"Region Gotland har under lång tid försökt få gehör för dessa opåverkbara skalnackdelar och för vad vi kallar för en ö-faktor eller ö-kompensation, för ett Sverige som håller ihop. År efter år bakåt i tiden har vi urholkat de kommunala delarna av vår verksamhet, för att klara av att finansiera sjukvården. Äldreomsorg, förskola och skola har genomgått enorma sparpaket", skriver politikerna.

Partierna i regionfullmäktige anser att staten nu behöver kliva in. De föreslår tre alternativa vägar framåt: att ett ö-tillägg införs där staten skjuter till resurser till vården, att den gotländska vården uppgår i en annan region eller att staten tar över sjukvården i regionen.

"Region Gotland står nu inför ett vägskäl där det inte längre är möjligt att klara av vare sig det kommunala eller det regionala uppdraget", skriver partiföreträdarna.

TT
/
/
/