Bedragare kan få tillgång till känslig information via falska adressändringar.
Bedragare kan få tillgång till känslig information via falska adressändringar. - Foto: Oscar Olsson/TT & Caisa Rasmussen/TT.

Bedragarnas okända knep – så skyddar du dig

Det ökade antalet bedrägerier har gjort att flera företag utvecklat särskilda funktioner för att öka säkerheten. På Svensk Adressändring AB har man fått upp ögonen för falska adressändringar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Just nu pågår flera utredningar gällande identitetsrelaterad brottslighet. Riksrevisionen har med sin rapport "Vem där" riktat kritik mot flera myndigheter som de anser måste bli bättre på att förebygga id-kapningar. 

MISSA INTE: Öka BankID-säkerheten i din telefon – så gör du steg för steg

I rapporten framhäver Riksrevisionen bland annat att Skatteverket måste utveckla sina uppföljningar av identitetskontroller och att Polismyndigheten bör öka kunskapen hos sina poliser om hur man fastställer identiteter. 

Det finns sätt att själv förebygga att bli id-kapad.

En metod som bedragare använder sig av innefattar adressändring. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur bedragare får tag i offrets uppgifter. Med hemsidor som Eniro och MrKoll har det blivit ett enkelt jobb att leta upp information om andra människor. 

LÄS MER: Här hittar bedragarna dina uppgifter

Id-kapning kan ske via falska adressändringar

Hemsidan för adressändring som tillhandahålls av Postnord och CityMail ägs av Svensk Adressändring AB. Det krävs inte mycket för att en person ska få sin post eftersänd till en annan adress. Detta innebär att vem som helst kan gå in och ändra någon annans adress. 

Bedragare kan då få tag i känsliga uppgifter genom att låta posten eftersändas till sig själv. Nya kreditkort eller uppgifter från banken kan då hamna i händerna på en bedragare. Bedragaren kan då också köpa varor eller tjänster i offrets namn. 

Adressändringarna som utförs av bedragare sker via pappersblanketter som sedan skickas in till Skatteverket. 

LÄS MER: Här är bedragarnas nya knep – Stina fick en falsk p-bot

Så förebygger du falska adressändringar 

Falska adressändringar går dock att förebygga. 

Svensk Adressändrings hemsida har en funktion vid namn "Adresslåset". Vid aktivering kan endast den som har tillgång till användarens BankID-inlogg ändra samma persons adress. 

I samband med det ökade antalet bedrägerier har "Adresslåset" nu fått nya funktioner, något som PC för alla var först att skriva om. 

Foto: Skärmdump/Svensk Adressändring AB.

MISSA INTE: Nytt förslag från BankID – påverkar alla användare

Tillägget är ett komplement till Skatteverkets funktion "Spärra obehörig adressändring" som gör att ens adress bara kan ändras digitalt via BankID och inte via post. 

Numera kan den som använder sig av Svensk Adressändrings "Adresslåset" få notiser direkt om någon folkbokför sig på samma adress som en själv. "Adresslåset" gör det även möjligt att se vem som är skriven på ens adress. 

/