Tullen fortsätter på Öresundsbron

Öresundsbron blir ingen gräddfil för smugglarna.


Tullvisitationerna på Lernacken fortsätter som vanligt - det vill säga stickprovsvis.

Tullpersonalens huvudskyddsombud Jan Martinsson godkände på onsdagen de nya farthinder och gummimattor som lagts ut vid Öresundsbrofästet. Hans kolleger fick klartecken att fortsätta jobba.

– Arbetsgivaren tillmötesgick våra krav. Fartguppen kunde ha varit lite mer robusta, men de kommer att fästas så att de ligger kvar där de ligger, sade Martinsson efter inspektionen.

Arbetsmiljön på Lernacken har ältats sedan Öresundsbron öppnades år 2000. Bilar från den danska sidan har blåst förbi i hög fart, trots 30-skyltar och fartgupp. För att undgå kontroll har en del bilförare ibland gjort sådana vansinnesmanövrar att tulltjänstemännen fått kasta sig åt sidan.

Ett problem har varit att de gamla fartguppen flyttar på sig. Ett annat att det är fysiskt påfrestande att stå stilla direkt på den hårda asfalten - därav kravet på gummimattor.

Till slut krävde facket förbättringar för att inte helt stänga arbetsplatsen på onsdagseftermiddagen. Det tog skruv. Nu är både gummimattor och nya farthinder på plats. Tullverket har också utlovat personalförstärkningar vid rusningstrafik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!