Rädda Barnen larmar: Mpox värst för unga
Den smittsammare varianten av mpox, som har bekräftats i Sverige, är farligast för barn och unga, larmar Rädda Barnen. 80 procent av alla misstänkta fall är barn, säger Rädda Barnens Katharina von Schroeder, på plats i Kongo-Kinshasa till Sveriges Radio.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Mpox, tidigare kallat apkoppor, är en virussjukdom. Under våren 2022 upptäcktes ovanligt många fall i flera länder. Överföring av virus skedde då framför allt via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Den varianten kallas för klad 2.
Den variant av mpox som nu sprids främst i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2.
Mpox ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på bål, armar, ben, händer och fötter, samt i ansiktet, och även feber. Symtomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.
Sjukdomen läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor, men kan bli allvarligare för de med nedsatt immunförsvar. Även barn och ungdomar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka.
Källa: FHM
Barn löper även fyra gånger större risk att avlida av sjukdomen än vuxna, enligt Katarina Schroeder. Enligt Sveriges Radio har hittills i år 16 000 personer smittats och 500 avlidit i sjukdomen, som tidigare varit starkt koncentrerad till Centralafrika. Men mörkertalet tros vara stort.
Sjukdomen smittar vanligtvis vid nära fysisk kontakt, främst intimt. Men den kan också spridas via ytor som exempelvis sängkläder eller handdukar.
I onsdags utlyste WHO globalt folkhälsonödläge med anledning av spridningen av mpox.
Finns i Sverige
Ett första fall av den smittsammare varianten av mpox har bekräftats i Sverige, meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) under torsdagen. Den nya varianten, kallad klad 1, sprids nu främst i Afrika. Den tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2, som finns i Sverige sedan tidigare.
Ett fall har även bekräftats i Pakistan. Enligt myndigheterna har personen varit på resa i ett Gulf-land. Vilken variant personen smittats av är inte fastställt.
Vaccin och läkemedel
Att en patient med mpox vårdas i landet ökar inte risken för befolkningen i stort, enligt Olivia Wigzell, vikarierande generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
— Fallet i sig föranleder, har vi bedömt, inga ytterligare smittskyddsåtgärder i nuvarande stund, men vi följer såklart utvecklingen noga, sade hon under gårdagen.
Det finns vaccin mot sjukdomen. Även läkemedel som verkar ha viss effekt mot infektionen och som kan användas vid allvarlig sjukdom.