Vd åtalas efter rödspritsdöd

Vd:n på det företag som skapade en dödlig etanol- och träspritscocktail åtalas.


Vd:n för det företag som av misstag skapade en dödlig blandning av etanol och träsprit har åtalats.

Minst fyra norrmän och två svenskar dog. Åklagaren tror att mörkertalet är stort.

Miljöåklagare Kennert Andersson åtalar vd:n vid ett företag med säte i Malmö för miljöfarlig kemikaliehantering och kräver samtidigt att företaget ska betala tre miljoner kronor i så kallad företagsbot.

Han pekar på bristande rutiner, dålig dokumenthantering och avsaknad av kunskap som orsaker till misstaget.

I september 2007 lämnade 8 712 enlitersflaskor företagets anläggning i Kalmar och transporterades till ett förpackningsföretag. Partiet gick vidare till Biltemas butiker i Sverige och Norge där det började säljas i november. I december inträffade det första dödsfallet. Sedan avled ytterligare två personer i januari och därefter följde ytterligare dödsfall i februari, mars och maj 2008.

– Det är dem som vi vet om, där det blivit konstaterat. Det skulle inte förvåna mig alls om vi har ett betydande mörkertal här, säger Kennert Andersson till TT.

Att rödsprit inte är avsedd att dricka spelar ingen roll, tycker Kennert Andersson.

– Rödsprit förtärs av olika personer med missbruksproblem även om det står på att man inte ska göra det. Det är ju inget nytt, säger han.

Vid företagets anläggning i Kalmar hanterades rödsprit (etanol) och träsprit (metanol) sida vid sida i fyra likadana tankar med gemensam tömnings- och påfyllningsfunktion.

Vd:n ställs till svars för att inte tillräckliga försiktighetsåtgärder vidtagits för att undvika sammanblandning av metanol och etanol. Vd:n har enligt åklagaren varit grovt oaktsam. Rutinerna brast och dokumenthanteringen var dålig, anser åklagaren.

Resultatet blev en blandning, som till 70 procent bestod av rödsprit och till 30 procent av träsprit. Den såg ut som och luktade precis som ren rödsprit.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!