Måndag 2 Aug
Stockholm

Trendigt vara nykter

Svenska tonåringar dricker mindre än för några år sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska tonåringar dricker mindre än för några år sedan. Att vara nykter har blivit trendigt, hävdar Folkhälsoinstitutet.

En förklaring till att unga dricker mindre i tider då det blivit vanligare med alkoholreklam i tidningarna och smuggelsprit i barskåpet, är att deras föräldrar har förstått att barn och alkohol inte hör ihop, skriver myndigheten. Den ger i dagarna ut en ny upplaga av Tonårsparlören som ger tips till tonårsföräldrar om hur man pratar om alkohol med sina barn.

Den första parlören kom ut för sju år sedan. Sedan dess har attityden till alkohol ändrats hos de unga, hävdar Folkhälsoinstitutet.

Bland de vuxna däremot tycks inställningen till alkohol fortfarande vara tämligen generös. Närmare hälften av svenskarna tycker att det är det går an att köpa illegal öl och sprit och en av fem har köpt hem illegal alkohol det senaste året, enligt en undersökning som Handelns Utredningsinstitut låtit göra bland 1 423 svenskar i åldern 18-64 år.

Enligt undersökningen tror två av tio att det har blivit lättare att få tag i illegalt importerad alkohol det senaste året och 55 procent känner någon som köpt illegal alkohol.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela