Stövelkast och äventyrsgolf i kampen mot ensamhet
Äventyrsgolf, tipspromenad och stövelkastning är några aktiviteter som seniorer på ett av landets sommarkollon får pröva på. Syftet är att motverka ensamhet bland äldre i Sverige där ungefär 700 000 invånare saknar en nära vän.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och öka kunskapen om ofrivillig ensamhet. Uppdraget ska vara klart senast 1 februari 2025.
Ensamhet kan vara självvald eller ofrivillig, och det är främst den ofrivilliga ensamheten som kan påverka hälsan negativt.
Enligt studier finns ett tydligt samband mellan ensamhet och psykisk och fysisk ohälsa samt suicidtankar.
Forskningen delar in ensamhet tre olika kategorier:
* Social ensamhet handlar om att man saknar ett socialt sammanhang. Man har inga eller få relationer.
* Vid emotionell ensamhet saknar man någon som man kan dela tankar och känslor med. Det saknas oftast nära relationer.
* Vid existentiell ensamhet är ensamheten oftast väldigt påtaglig där man känner att ingen annan förstår en.
Högst andel som besväras av ensamhet och isolering fanns i åldersgruppen 16-29 år samt 85 år och uppåt, enligt den nationella folkhälsoenkäten från 2022.
Omkring 700 000 personer i Sverige saknar en nära vän, enligt siffror från SCB. Enligt statistiken är det fler män än kvinnor.
Källa: Folkhälsomyndigheten, SCB.
Ulla Kairisto är på kollot i Norrtälje för andra året i rad. Hon beskriver sig själv som en aktiv person som älskar att hitta på saker – men att livet trots det kan kännas ensamt ibland.
— Jag blir 87 år i januari. Det betyder att de allra flesta av mina vänner är döda eller har alzheimer, säger hon.
Dagkollot äger rum under tre perioder i augusti med runt 15 deltagare per period och är till för seniorer från 70 år. De som inte har deltagit tidigare prioriteras i ansökan men möjligheten att återvända finns, vilket Ulla Kairisto uppskattar.
— Det lät som att man bara fick en chans i livet. Jag skrev i min ansökan hur mycket jag tyckte om det i fjol och när jag fick beskedet att få komma tillbaka kändes det fantastiskt, säger hon.
"Många är ensamma"
Det är tredje året som kollot hålls på Marholmen utanför Norrtälje. Ett av kriterierna när man söker till kollot är att svara på om man upplever ensamhet.
— Meningen är att få träffa nya människor. Det är många som är ensamma, framförallt efter pandemin och steget för att komma i gång igen och träffa människor är ju ganska stort för många, säger Riitta Lukander, ordförande i Norrtelje finska förening.
Monica Röding besöker kollot för första gången.
— Det är trevligt att slippa sitta ensam hemma och glo i tv-rutan där det ändå bara är repriser, säger hon.
Folkhälsomyndigheten har kartlagt ofrivillig ensamhet och kommit fram till att den här typen av ensamhet i Sverige är vanligast i yngre och äldre åldersgrupper. Forskning visar att ensamhet är förknippat med psykisk och fysisk ohälsa, suicidtankar samt ökad dödlighet.
Blandade aktiviteter
Seniorkollot arrangeras som en långsiktig möjlighet för att motverka ensamhet bland äldre. Här får deltagarna en chans att testa på både det ena och det andra i aktivitetsväg. Men det finns också chans att bara att njuta av solen, bada och umgås.
Man äter frukost och lunch tillsammans och deltar i det man själv tycker verkar roligt. Bland seniorerna verkade årets tipspromenad ha varit väldigt lyckad.
— Det här att äldre får någonting att göra tillsammans, man lever för det. När man kommer hem är man så nöjd, just att man bara har fått prata, säger Ulla Kairisto.
Ingeborg Nilsson är professor i arbetsterapi och har forskat kring hur aktiviteter påverkar mående, hälsa och välbefinnande hos äldre. Hon menar att ensamhet är ett utbrett problem.
— Man betraktar det här som ett folkhälsoproblem som man kanske inte har fokuserat så mycket på tidigare. Kanske har vi pandemin att tacka lite för att det kan ha bidragit till att vi har börjat prata om det mer, säger hon.
För att bryta ensamheten tror Ingeborg Nilsson att ett seniorkollo är en bra början, men att det är viktigt att aktiviteterna också fortsätter även utanför kollot.
Reser utomlands
Att kollot har lett till mer långsiktiga relationer finns det flera exempel på.
— Efter första året hade vi en deltagare som startade en grupp som heter Glada seniorer, den lever vidare och de träffas en gång i veckan, säger Riitta Lukander.
— Ett annat exempel är två damer som träffas varje vecka nu. De åker också utomlands tillsammans, säger Lars Sundberg, ordförande för PRO Norrtälje.
Seniorkollot arrangeras av Sjukvård och omsorg i Norrtälje genom statsbidrag tillsammans med PRO Norrtälje, Väntjänsten i Norrtälje och Norrtelje finska förening.