Elboja i stället för fängelse ska minska återfall
Brottsdömda med fängelsestraff på upp till 18 månader ska kunna sitta av straffet hemma med elektronisk fotboja i stället. Det föreslår en parlamentarisk utredning.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Syftet med det och andra förslag som utredningen lägger fram är att minska återfall i brott.
— Min bild är att detta är kraftfulla förslag som skulle få stor effekt och påtagligt minska antalet återfall, säger ordföranden Henrik Vinge (SD).
Enligt honom återfaller uppåt 70 procent av alla fängelsedömda i brott.
Den så kallade trygghetsberedningen, där samtliga partier ingick, föreslår att öka möjligheten att avtjäna fängelsestraff hemma med elektronisk fotboja. I dag är det möjligt för straff upp till sex månader. En enig beredning föreslår nu att den möjligheten utökas till straff upp till 18 månader.
500 fler
Möjligheten ska dock inte finnas när det handlar om sexualbrott eller allvarliga våldsbrott. Om det finns ett fysiskt brottsoffer, så ska det också minska möjligheten att få slippa fängelse. Vinge nämner ekonomisk brottslighet som exempel när elboja kan bli aktuellt. Den dömde ska också ha ett ordnat liv med bostad och jobb.
Enligt Vinge skulle omkring 500 fler fängelsedömda än i dag kunna få avtjäna straffet med elboja om förslaget blir verklighet.
Trygghetsberedningen betonar också vikten av att brottslingar får vård för att bli av med drogmissbruk, och med psykiska problem. Mellan 1 000 och 1 500 intagna skulle behöva läkemedelsassisterad vård mot opioidmissbruk, enligt beredningen, vilket är dubbelt så många som får det i dag.
Kriminalvården föreslås därför få ett explicit uppdrag att ge vård till intagna om det kan ge effekt på återfallsrisken.
"Stort reformbehov"
Däremot saknas konkreta förslag för att hjälpa dömda till arbete och bostad.
— Vi har inte inom ramen för vårt arbete kunnat hitta några tydliga åtgärder som skulle ha påvisbar effekt. Det är egentligen orsaken till att vi inte föreslår det, säger Henrik Vinge.
Ytterligare förslag är att fler ska kunna dömas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan, så kallad kontraktsvård.
Regeringen ska nu skicka ut förslagen på remiss. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kan därför inte i dag inte säga om förslagen ska genomföras, men han säger:
— Det finns ett stort reformbehov vad gäller hur man använder tiden på anstalt. Därför är de här förslagen väldigt välkomna.