Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk polis dissar Danmark

Nyheter | 19/10/2008 05:27

Trots att den danska polisen kräver svar får den vänta. (TT)

Köpenhamnspolisen väntar alltjämt på svar från sina svenska kolleger om vad danska polismän gjorde i Malmö i samband med förra månadens våldsamma gatudemonstration. Men Skånepolisen säger att den aldrig har tillfrågats.

Deltagare i Reclaim the Streets demonstration kastade stenar, slog sönder skyltfönster och klottrade ned väggar i centrala Malmö utan att de mellan 500 och 1 000 poliserna på plats ingrep.

Däremot körde poliserna i väg ett antal civilklädda danska polismän som deltagarna upptäckte bland demonstranterna. Polisledningen ställde sig efteråt både frågande och kritiska till de danska kollegernas närvaro.

Det visade sig att tio-elva polismän från Köpenhamn hade varit i Malmö. Vid hemkomsten lovade deras chefer att utreda omständigheterna kring polisutflykten till Sverige.

En central fråga är om de danska poliserna var inbjudna till Malmö eller ej. Danska polisfacket hävdar att åtminstone några av dem hade bjudits in.

– Vi har bett svenskarna om att få veta vad det kan ha varit för avtal. Men något svar har vi inte mottagit. Nu har vi stött på dem igen, säger Köpenhamns polisdirektör Hanne Bech Hansen till nyhetsbyrån Ritzau.

Lars Förstell, informationsdirektör hos Skånepolisen, förnekar dock att den svenska sidan skulle ha fått några frågor i saken. Däremot medger han att en del danska poliser var inbjudna.

– Vi bjöd in poliser från flera nationer som observatörer och så kallade dialogpoliser. Men här dök det upp helt andra personer som, vad vi kan se, tagit sig till Malmö på eget bevåg, säger han.

Skrivet av: