Kravaller i Malmö

Polis i kraftiga sammandrabbningar med demonstranter i Malmö. (TT)


Fredagen var aktionernas dag i Malmö när European Social Forum fortsatte.

Sent på kvällen kom det till sammandrabbning mellan polis och demonstranter vid en så kallad Reclaim the Street-demonstration utanför Stadshuset.

Polisen, som under hela fredagen annars uppträtt tillbakahållet, tog nu på sig hjälmarna och plockade fram batongerna. Allt gick fredligt till så länge demonstranterna höll sig utanför Stadshuset på Föreningsgatan. När demonstranterna försökte ta sig mot Triangeln försökte polisen hålla dem kvar. Ungdomarna började då kasta en mängd flaskor och flera gatstenar mot polisen, som dock förhöll sig passiv. På Brogatan stacks en bil i brand, men branden kunde släckas snabbt och ingen människa skadades.

Tidigare under eftermiddagsrusningen stoppades trafiken av klimatdemonstranter och tidigare under dagen tog sig aktivister in på vapenföretaget Aimpoints område i Malmö. Totalt frihetsberövades elva personer vid aktionen mot Aimpoint. Sju var misstänkta för olaga intrång, övriga för skadegörelse och klotter. De svenska aktivisterna släpptes senare, medan tre utländska medborgare kvarhölls av polisen.

Vid vapenföretaget BAE Systems i Helsingborg genomförde fyra svenska och finländska fredsaktivister en blockad.

Under eftermiddagen samlades minst 500 personer på Möllevångstorget i Malmö. Därifrån begav de sig, anförda av demonstranter utklädda till pingviner och isbjörnar mot korsningen Nobelvägen-Industrigatan, som blockerades.

Där ligger också energibolaget Eons kontor och det var tömt på personal, efter ett förhandstips om aktionen.

På marken utanför Eon slängde sig ett 30-tal aktivister ner på marken och spelade döda.

Eon med sina kolprojekt i Tyskland och andra länder är en av de stora klimatbovarna i Europa, sade David Heller, belgare och talesman för organisationen Young Friends of the Earth.

Ett massivt polisuppbåd omgärdade aktionen, men aktivisterna fick hållas och upplöste blockaden vid 18-tiden. Under aktionens slutskede greps några personer. Det visade sig senare att det handlade om en man som misstänks för en våldtäkt natten till fredagen och en annan man som togs in förhör och sedan släpptes.

På fredagseftermiddagen omhändertogs 16 personer, huvudsakligen danskar, som kom med ett tåg till centralstationen i Malmö, men de släpptes senare. Polisen misstänkte att det fanns risk att de skulle begå brott i landet.

Polisen övervägde att avvisa dem från Sverige, men gjorde sedan bedömningen att detta inte var möjligt, eftersom samtliga är EU-medborgare.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.