"Poliser gömmer bevis"

"Det finns inget lagstöd för det här agerandet"


För att skydda informatörer och infiltratörer har svenska åklagare och poliser undanhållit bevisning för domstolar och försvarare i hundratals fall, hävdas i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Advokat Peter Althin och statsåklagare Nils-Eric Schultz uppger också att väsentlig dokumentation om brottsprovokationer och tillslag har gömts undan eller förstörts samt att polischefer egenmäktigt fattat beslut om provokationer.

Artikelförfattarna konstaterar att åtminstone en försvarare nu förbereder sig för att gå vidare till Europadomstolen sedan klienten blivit fälld efter att ha varit utsatt för en brottsprovokation av en betald polisinformatör. Enligt Althin och Schultz är "den svenska modellen" inte förenlig med Europakonventionens regel om att allt som är väsentligt i ett brottmål ska läggas fram för domstolen.

De båda menar att det kan behövas en sanningskommission "för att reda ut och tvätta den här byken".

"Det finns inget lagstöd för det här agerandet. Inga sekretessregler, nödregler eller ens extrema undantag som ger polis eller åklagare rätt att gömma undan bevisning för domstolarna och försvaret", skriver Schultz och Althin i DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!