Räddningsarbetare i staden Derna i Libyen letar efter offer efter översvämningarna orsakade av stormen Daniel i september 2023.
Räddningsarbetare i staden Derna i Libyen letar efter offer efter översvämningarna orsakade av stormen Daniel i september 2023. - Foto: Yousef Murad/AP/TT

Här väntas 118 miljoner drabbas av extremvädren

Upp till 118 miljoner människor i Afrika kommer att drabbas av torka, översvämningar och extrema värmeböljor fram till 2030. Värst drabbade kommer de redan mycket fattiga att bli, enligt Världsmeteorologiska organisationen WMO:s rapport.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Klimatförändringarna slår hårt mot den afrikanska kontinenten konstaterar WMO i en ny rapport. I snitt förlorar ett afrikanskt land upp till fem procent av sin BNP som en följd av extrema väderhändelser. Som exempel var Afrikas spannmålsproduktion under 2023 hela tio procent lägre än snittet för de senaste fem åren.

Extremvärme i Marocko

2023 var bland de topp tre varmaste i Afrika de senaste 124 åren. Medeltemperaturen var 1,23 grader varmare än mellan 1961 och 1990. I Tunisien och Marocko uppmättes nya värmerekord på 49 respektive 50 grader.

“De senaste 60 åren har Afrika haft en trend av uppvärmning som har varit snabbare än det globala genomsnittet. Under 2023 fick kontinenten utstå dödliga värmeböljor, kraftiga regnfall, översvämningar, tropiska cykloner och långa perioder av torka”, säger Celese Saulo, WMO:s generalsekreterare i ett uttalande.

Klimatanpassning krävs

Utöver värmeböljor har kraftiga skyfall och översvämningar orsakat katastrofala händelser i flera afrikanska länder. I september orsakade stormen Daniel översvämningar i Libyen som kostade 4 700 personer livet. I Länder som Nigeria, Ghana, Benin och Niger påverkades 300 000 personer av andra översvämningar.

WMO skriver också att det är avgörande att afrikanska länder satsar på infrastruktur och varningssystem för att vara förberedda på ytterligare extremhändelser. I länderna söder om Sahara kommer klimatanpassningen behöva att kosta mellan 30 och 50 miljard dollar per år de kommande tio åren, enligt deras uträkningar.

TT
/
/
stats