Sexanmälningar mot präster ökar

Var tionde prästanmälan avser sexrelaterade handlingar visar statistik över domkapitlens ärenden.


Allt fler präster anmäls i sexuella ärenden visar ärendestatistik från domkapitlen. Det är en blandning av sexuella trakasserier, sexuellt ofredande och porrsurfande på arbetstid. Sedan januari 2007 har 93 ärenden kopplade till sex anmälts runt om i Sveriges domkapitel.

– Sexrelaterade ärenden har nog ökat och det beror sannolikt på att vi uppmanar stiften att anmäla och inte sopa saken under matten, säger Anders Wejryd till Metro.

Med tanke på yrkesgruppens ansvarsområden och yrkets karaktär är brotten och förseelserna mycket allvarliga. En präst inom svenska kyrkan, porrsurfade på arbetstid och orsakade virus på samtliga datorer.

– Präster är också människor. Men att sitta och porrsurfa på pastoratets dator har jag ingen som helst förståelse för, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Förutom de sexrelaterade anmälningarna så har flertal präster anmälts för att ha varit alkoholpåverkade vid dop och vigslar, skriver Metro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.