Det ska hunden aldrig göra på promenaden – kan få rävskabb
Det rör sig just nu skabbräv i framförallt Östersund och i Jämtland. Veterinären Anna Mårtensson berättar om skabb och vad hundägare kan tänka på när de är ute.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det är just nu många skabbrävar i farten, speciellt runt Östersund och i Jämtland. Skabbrävar oroar många hundägare. Men enligt veterinären Anna Mårtensson behöver hundägare inte oroa sig.
– Jag tänker inte på rävskabb som det största problemet om man har sin hund lös, säger Anna Mårtensson till P4 Jämtland.
LÄS MER: Det ska du aldrig göra mot din hund – enligt veterinären: "Gör ont"
Skabb är en liten parasit
Skabb är en liten parasit som kryper runt på hudens yttersta lager både hos människor och djur. De gör små gångar i hudlagret och lägger sina ägg där. Ett vanligt symtom på skabb är att det kliar på kroppen.
Skabb smittar om man haft hudkontakt med någon som har skabb. Det finns olika arter av skabb, men det är bara en art som trivs på människokroppen, enligt Vårdhandboken.
MISSA INTE: Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk
Så smittas hundar av skabb
Även för djur sprids skabb genom direktkontakt med ett smittat djur. Men om en hund rullar sig eller ligger där en skabbräv har varit kan kan det också smitta hunden, skriver Agria.
Så när man går på promenad med hunden kan det vara klokt att undvika att den rullar sig på platser där en skabbräv kan ha legat. Efter cirka tre veckor börjar de första symtomen på skabb synas hos hunden. Men enligt Anna Mårtensson är det inte så allvarligt om en hund smittas av skabb.
– Om man får skabb på sin hund så är inte det jättefarligt ändå. Det finns långt mycket sämre diagnoser att få på sin hund, säger hon till P4 Jämtland.
LÄS MER: Ge ALDRIG detta till din hund – enligt veterinären
Så behandlas skabb
Veterinären Anna Mårtensson menar att man som hundägare får ha sunt förnuft när man är ute med hunden och tänka på att ha bra uppsyn över sin hund.
– Om du har din hund lös så måste du ändå ha den under kontroll, säger hon till P4 Jämtland.
Skabb hos en hund kan behandlas med tabletter. Enligt 1177 behandlar man skabb hos människor med ett flytande läkemedel som ska smörjas in på hela kroppen.
MISSA INTE: Matskålen hundägare borde undvika – enligt djursjukskötaren
MISSA INTE: Gör din hund det här? Då måste den badas
MISSA INTE: Felet många djurägare gör – kan göra din hund sjuk