Mannen, som har diagnosen spelberoende, spelade under åren 2009–2014 bort motsvarade närmare 8 miljoner kronor.
HD anser att spelbolaget har haft detaljerad kunskap om mannens spelbeteende samt att man kände till att han hade haft allvarliga spelproblem.
Enligt domstolen har spelbolaget ”riktat påträngande marknadsföring mot spelaren, bland annat genom att i stor omfattning erbjuda bonusar, och att den form av spel som bolaget erbjöd var en av de mest riskfyllda spelformerna i beroendehänseende”.
Spelbolaget ska därför betala drygt fem miljoner kronor till mannen, vilket motsvarar den nettoförlust som spelaren har gjort.
”Kommer att ta rygg”
Per Holknekt, som själv drivit ett liknande fall mot spelbolaget Unibets ägare Kindred Group och som känner till det aktuella fallet, är inte förvånad över HD:s dom.
— Vi har 400 000 problemspelare i Sverige och jag tror definitivt att fler kommer att ta rygg på den här domen. Det här väcker ett hopp om att det faktiskt går att vinna mot ett spelbolag, säger han.
Per Holknekt, som förlorade rättstvisten mot Unibet, tror inte att Betsson kommer att begära resning i fallet.
— Nej, det är inte sannolikt, säger han.
”Besvikna”
I ett pressmeddelande kommenterar Pontus Lindwall, koncernchef och vd för Betsson domen.
”Vi är naturligtvis besvikna över Högsta domstolens avgörande i detta enskilda fall. Samtidigt konstaterar vi att det rör sig om mycket specifika omständigheter och att domen inte väntas få några bredare finansiella konsekvenser för vår verksamhet.”
Enligt Linwall tillåts inte kunder med kända spelproblem använda företagets tjänster.
”Betsson har sedan lång tid tillbaka implementerat rigorösa processer för ansvarsfullt spelande”, skriver han.