Nyheter24
Annons

Nu kan polisen släktforska för att lösa mord

Publicerad: 17 juli 2025, kl. 20:04
Uppdaterad: 17 juli 2025, kl. 20:40
Polisen är i gång med att sortera de första fallen som de ska använda sin nya arbetsmetod på. Arkivbild. Foto: Oscar Olsson/TT

Sedan 1 juli kan polisen använda sig av släktforskning för att lösa de allra grövsta brotten. I vissa ärenden där man inte kommer vidare i dag så kommer det här att göra hela skillnaden, säger Linda Kvist, utredare på polisen.

Släkten är värst heter det som bekant. När polisen nu kan använda sig av de släktdatabaser där tiotusentals svenskar registrerat sitt dna för att lära sig mer om sitt ursprung, är uttrycket aktuellare än någonsin.

— Vi har genomfört en inventering där vi gått igenom de första ärendena som vi ska jobba med, säger Kvist och fortsätter:

— Men exakt var vi är i processen är inget jag kan berätta.

Användandet av dessa register innebär att personer som inte laddat upp något dna också kan identifieras genom uteslutningsmetoden.

”Väldigt tydligt”

Annons

— Dna är så fiffigt att när man har hittat tillräckligt många personer som hänger ihop så finns det bara ett ställe kvar. Det blir väldigt tydligt vem som är gärningspersonen, säger Kvist.

Metoden får användas vid utredning av mord, grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn.

I Sverige i dag finns det runt 800 så kallade kalla fall, alltså grova brott med dödlig utgång som inte har fått någon lösning.

— Men till det kommer ju nya mord och de olika sexualbrotten så det är klart att det finns ärenden att jobba med.

Lagen ändrades

2020 användes metoden första gången, då för att lösa ett dubbelmord från 2004 i Linköping. Men Integritetsskyddsmyndigheten slog fast att förfarandet var olagligt och polisen kunde inte längre nyttja släktbaserna. Men den 1 juli i år ändrades lagen.

— Även om man tycker att det har gått lång tid så är vi faktiskt först i Europa med det här arbetssättet. I Danmark är det också tillåtet från 1 juli. Jag tror att fler länder i Europa kommer att följa efter, säger Linda Kvist.

Fakta: Polisens metod för släktforskning

Ett fall som kan bli aktuellt för släktforskning går igenom fyra steg:

1. Dna-analys: En utvidgad analys av det biologiska spåret görs och svaret formateras för att kunna jämföras med släktforskningsdatabaser.

2. Jämförelse med släktforskningsdatabaser: Datan förs över och Integritetsskyddsmyndigheten informeras. Hanteringen sker separat, så att ingen annan kan söka mot det aktuella dna-spåret.

3. Träfflista och urval. Polisen får svar i form av en träfflista och utifrån den så genomförs ganska traditionell släktforskning för att se vem gärningspersonen kan vara.

4. Träff mot person. Om en person kan pekas ut som skäligen misstänkt kan den tvingas till topsning, som sedan kan testas mot dna-spåret. Topsning kan också ske på frivillig väg och ge träff.

Källa: Polisen.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons