Förra sommaren larmade dansk polis om svenska ”barnsoldater” som tog uppdrag åt kriminella i Danmark. Även om rubrikerna har blivit färre, är det fortsatt ett stort problem, sade den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) till TT tidigare i veckan.
Gunnar Strömmer håller med, och även om en del positivt har skett, är det fortsatt stora problem för polisen att komma åt rekryteringen. Den sker via annonsering i sociala medier och det är möjligt för beställarna att sitta var som helst i världen och rekrytera digitalt, och sedan fortsätta kommunikationen i krypterade appar.
Begränsar polisen
På onsdagen möts EU:s justitieministrar i Köpenhamn och en av frågorna som diskuteras är just hur brottsbekämpande myndigheter ska få tillgång till information.
— Det är en av de mest kritiska frågorna under den här hösten på EU-nivå, att se över de dataskyddsregler som begränsar polisens möjligheter att komma åt information, data och underrättelser på ett legalt sätt, säger Gunnar Strömmer.
Det handlar delvis om EU:s dataskyddsförordning GDPR, men den svåraste frågan handlar om kryptering, alltså att de kriminella kommunicerar i krypterade appar som Signal och Telegram, där polisen inte kan komma åt dem.
— Det är bara att konstatera att brottsbekämpningen har kastats tillbaka 50 år i tiden eftersom våra möjligheter att använda hemliga tvångsmedel bygger på att polisen kan koppla upp sig, säger Strömmer
— Utan den möjligheten är polisen och andra brottsbekämpande myndigheter enormt beskurna i sina möjligheter att komma åt de kriminella nätverken.
Frustrerad polis
Den svenska polisen är frustrerad över att man inte bara kan plocka ner annonserna utan att riskera att begå dataintrång. För att slippa vänta på EU undersöker den svenska regeringen nu om man kan använda liknande lagstiftning som när det gäller rekrytering till terrorism.
— Vi bedömer att vi kan göra förändringar i den svenska lagstiftningen är det gäller rekrytering av barn, säger Strömmer.
Utredningen görs i ett snabbspår och runt årsskiftet räknar han med att kunna ge besked om hur detta skulle kunna göras.
Trots att EU:s kvarnar mal långsamt, är Strömmer optimistisk om att det nu kan hända saker. Fler länder anser att förändringar behövs och Danmark tänker driva frågan hårt under sitt ordförandeskap i EU under hösten.