En omfattande förändring är på väg att genomföras som kommer påverka allt från hur vi återvinner våra förpackningar i vardagen och förpackningens utseende.
Innehållet av den nya lagstiftningen berör tillverkare, importörer, butiker, restauranger och konsumenter – men vad innebär de nya kraven?
Från och med augusti 2026 börjar en ny EU-förordning gälla i samtliga medlemsländer, vilket innebär att flera nuvarande svenska regler ersätts. Förändringarna är en del av EU:s arbete – här är förändringarna och hur det påverkar dig.
Nya regler införs – börjar gälla i 2026
Den nya EU-förordningen om förpackningsavfall och förpackningar, även kallad PPWR, träder i kraft den 12 augusti 2026 och gäller direkt i alla EU-länder. Förordningen omfattar hela livscykeln för en förpackning: design, tillverkning och hur man hanterar den som avfall.
Syftet är att minska mängden förpackningsavfall, öka återanvändning och förbättra möjligheterna till återvinning.
Förordningen inför nya definitioner och ställer tydliga krav på tillverkare, producenter och importörer. Bland annat måste aktörerna säkerställa att teknisk dokumentation finns framme innan en förpackning släpps ut på marknaden, att förpackningen märks korrekt och att den inte innehåller otillåtna mängder PFAS eller tungmetaller, enligt Naturvårdsverket.
Hur insamling av förpackningar ska fungera
En stor förändring är kravet på att återanvändbara förpackningar måste ingå i ett fungerande insamlingssystem med incitament för återlämning, som innebär att man får en "belöning": som pant, rabatter, bonuspoäng eller liknande.
Butiker och caféer, som säljer produkter via påfyllning, omfattas också av krav på att informera sina kunder.
Hur påverkas du?
Den nya förordningen om förpackningar påverkar i princip alla i samhället.
Privatpersoner och konsumenter
- Mer återanvändning och mindre engångsförpackningar. Du kommer se fler återanvändbara förpackningar i restauranger, butiker och caféer – och kanske eventuellt behöva lämna tillbaka dem.
- Förpackningar tydligare riktlinjer för hur de ska sorteras, vilket gör det enklare att återvinna.
- Förpackningar för livsmedel kommer inte innehålla PFAS eller höga halter av tungmetaller.
- Ibland kanske du kommer erbjudas att fylla på egna behållare, vid inköp av diskmedel, kaffe eller schampo.
Företag
- Måste följa nya regler för märkning, dokumentation och teknisk efterlevnad
- Krav på att erbjuda åternavändningssyjstem om man tillhandahåller återanvändbara förpackningar.
- Begränsningar i användning av PFAS och tungmetaller i sina förpackningar.
- Företag behöver förbereda sig i god tid inför 12 augusti nästa år.
Butiker, hotell, restauranger och caféer:
- Fler förpackningar ska gå att återanvända och fyllas på.
- Information till kund krävs vid påfyllning, enligt artikel 28.
- Krav på att delta i system för insamling och återanvändning av förpackningar.
Alla påverkas, men på olika sätt.
EU kräver att medlemsländer inför tydliga straff för regelbrott. Företag som bryter mot krav på exempelvis återanvändning eller överdrivet förpackningsmaterial riskerar böter, enligt Source Intelligence.
Målet är att skapa en mer harmoniserad marknad inom EU, minska miljö- och hälsopåverkan från förpackningar samt öka efterfrågan på återvunnet material, enligt Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket följer det pågående arbetet inom EU och kommer successivt att ta fram mer vägledning kring hur reglerna ska tolkas och tillämpas i praktiken.