TBE, Tick-borne encephalitis, eller fästingburen hjärninflammation, kan ge symtom som feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet, nackstelhet och problem med koncentrationen.
Om viruset når hjärnan kan det påverka det centrala nervsystemet och orsaka förlamning, förändrad personlighet – och i allvarliga fall leda till döden. Varje år dör ett tiotal personer i Sverige av TBE, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.
Klimatet påverkar
Sjukdomen dyker upp i nya delar av landet, men orsaken är okänd. Det handlar nämligen inte om hur många fästingar som finns i ett område.
— Det är klimatet som ligger bakom den ökade spridningen av fästingar, men exakt varför vissa områden har TBE och andra inte vet vi inte, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter.
Den rapporterade ökningen kan också bero på att vi blivit bättre på att diagnosticera viruset som till sin natur går i cykler, säger Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet, till TT .
Rådjur sprider
Han instämmer att den globala uppvärmningen utgör en faktor, eftersom den gör att fästingar kan migrera norrut och överleva längre i värmen. Ofta sprids de med rådjur. En annan intressant aspekt är att fler vaccinerar sig mot TBE i dag:
— Det är ju en ökad vaccinationstäckning och om folk inte hade vaccinerat sig – och rört sig i samma regioner – så hade vi förmodligen haft ännu fler fall, säger Anders Sönnerborg.