USA och Kina möts på måndagen i Stockholm för tullsamtal. Sverige deltar inte i förhandlingarna, men passar på att ha egna möten med de respektive jätteekonomierna. Flera ministrar, däribland Kristersson, har träffat den kinesiska delegationen med vice premiärminister He Lifeng i spetsen.
Bland annat har diskussionerna rört global handel.
— Det vill säga precis det som de (USA och Kina) pratar om utan att vi lägger oss i deras förhandlingar, säger Kristersson till TT och fortsätter:
— Sverige är ett typiskt sådant land som är väldigt påverkat av global handel. Vi gör allt vi kan för att understödja det globala handelssystemet, som nu är ganska ifrågasatt på många olika sätt.

”Stora ansträngningar”
Som värdland har Sveriges grundläggande uppgift varit att skapa bra förutsättningar för samtalen.
— Vi bär inte ansvar för resultatet av deras förhandlingar, men vi har gjort väldigt stora ansträngningar de senaste dygnen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för de här två delegationerna.
Förhandlingsdelegationen består enligt Kristersson av åtta till tio personer, men med medarbetare inräknade totalt ett hundratal.
Mötet mellan USA och Kina i Stockholm är det tredje på tre månader. Enligt källor till South China Morning Post kommer USA och Kina att förlänga ländernas 90 dagar långa tullpaus, som löper ut den 12 augusti.
Ingen gissning
Kristersson vågar inte gissa om förhandlingsparterna når någon överenskommelse i Stockholm, men ” i bästa fall får vi veta i morgon eftermiddag eller kväll”.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) hoppas också på framsteg i förhandlingarna.
— Jag hoppas verkligen att det ska bli ett genombrott. Sedan om det blir ett avtal eller inte är svårt att säga, men att de ska komma närmare, säger hon.
Att EU och USA precis kommit överens om ett nytt tullavtal banar väg för en lösning, anser hon.