Biståndet måste bli mer långsiktigt

I stället för att satsa på kortsiktig hjälp borde biståndet bygga upp samhällen från grunden.


De senaste åren har antalet människor som lever i nöd nästan dubblerats, enligt en rapport som BBC tagit del av. Care International, en av världens största hjälporganisationer, säger att bistånd måste börja användas på ett mer strategiskt sätt om vi vill att fattigdomen ska minska.

–Det är skamligt att biståndet används på fel sätt trots alla varningar, säger Geoffrey Dennis, chef för Care International.

Det handlar både om bättre samordning kring katastrofhjälp och planering om hur resurser ska användas för att uppnå positiva långsiktiga effekter. I katastrofsituationer anländer hjälpen alltför ofta för sent och är kortsiktigt. Biståndspolicyn har fokuserat på att rädda liv istället för att bygga upp en stark motståndskraft hos befolkningen, säger rapporten.

Donatorer bör därför koordinera den utsända hjälpen bättre och fokusera på långsiktigt utvecklingsarbete. Man bör även utveckla tidiga varningssystem för olika typer av katastrofer, uppger rapporten.

– Regeringar, FN och andra donatorer måste fokusera på långsiktiga reformer i biståndsstruktuten. Detta skulle skydda de mest sårbara människorna från katastrofer och samtidigt bygga upp en hållbar motståndskraft mot prisökningar, torka och andra chocker, säger Geoffrey Dennis till BBC.

Misslyckandet i att lösa de underliggande anledningarna till extrem fattigdom har lett till att miljoner människor inte klarar av prisökningen av råvaror, varnar Care International enligt BBC.

Att halvera fattigdomen till 2015 är ett av åtta mål världens länder satte upp i ”Milleniemålen” år 2000.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

USA skickar iranska kulor till Ukraina

FN-granskning av krigsbrott i Etiopien avslutas

1 timme sedan
FN:s utredning av brott mot mänskliga rättigheter i konfliktens Etiopien avslutas nästa vecka, trots varningar om "övervägande risk" om fortsatta övergrepp.

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

1 timme sedan
När Tove-fallet prövas i hovrätten har fokus hamnat på helt fel saker. Det säger målsägarbiträdet Uno Karlsson som representerar Toves familj.

Bilexporten ökar – skrotbilarna kvar i Sverige

1 timme sedan
Rekordsvag krona leder till ökad försäljning av begagnade bilar till utlandet. De äldre bilarna blir kvar på hemmaplan vilket kan leda till sämre säkerhet och större utsläpp.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Sundsvall

1 timme sedan
"Norrmalm, berusad man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Över 100 frihetsberövade för påskupplopp

1 timme sedan
Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.