Nyheter24
Annons

Det här bör du inte dricka när du flyger

Publicerad: 12 okt. 2025, kl. 09:30
Dricka på flygplan SAS
Ska du äta och dricka på flyget? Då ska du få ett råd du kan komma att behöva. Foto: Johan Nilsson / TT

Ämne:

sas

Att resa är för många människor en stor och viktig del av livet. För vissa är det ett måste inom yrket medan det för andra kan vara någonting som tillhör en perfekt semester. 

Oavsett är det sällan som bara slutmålet räknas – utan även resan dit ska vara trevlig. 

I dag finns det oändligt med alternativ kring hur du vill ha det under din resa i form av bland annat "business class", "economy class" och prioriterat bagage.

Under resan kan man känna för en bit mat. Bildkälla: Adam Wrafter/SvD/TT

Men för alla på ett tåg, båt eller flyg så finns det ofta mat och dryck-alternativ där du kan välja mellan olika saker för smaklökarna och den kurrande magen. Och det är inte helt ovanligt att resenärerna då även kombinerar sin bit mat med ett glas vin, öl eller en drink. 

Det är dock många som missat helt att man just i denna aspekt bör tänka annorlunda när man flyger. I alla fall när det kommer till smaken. 

SAS: "Det bör du inte dricka när du flyger"

När vi är högt uppe i luften påverkas både lukt och smak. Kaffe smakar nämligen annorlunda uppe i luften då det för våra sinnen uppfattas som svagare och mer bittert. Detta rapporterade SAS om i ett pressmeddelande i början av året. 

Annons
Bildkälla: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Men nu har flygjätten gått ut med ännu en pekpinne till resenärerna, men denna gång handlar det hela om vin. 

Det går nämligen inte att lita på att favoritdruvan smakar lika bra i luften som på marken. Upplevelsen av ett vin uppe på hög höjd skiljer sig nämligen från vad vi annars är vana vid. 

– På hög höjd påverkar kabintrycket och den låga luftfuktigheten hur vissa smaker uppfattas och mer specifikt så är det svårare att uppfatta sötma och fruktighet. Det här gör att viner smakar stramare och mer strukturerade. Sträva tanniner och syra blir mer framträdande, vilket gör att viner som känns mjuka och fruktiga på marken, kan upplevas som skarpare eller mer sträva under flygning, berättar SAS dryckesexpert Alexander Lund i ett pressmeddelande från företaget

Så, hur ska man då tänka när man beställer sig ett glas på flyget? Vad bör man man inte beställa. 

– Generellt sett bör man undvika lätta vita viner med subtila blom- eller mineraltoner (som vissa Riesling eller lätta Chardonnay) då de tenderar att kännas platta uppe i luften. Rött vin bör inte vara för torrt eller kryddigt, eftersom sådana smaker förstärks i kabinmiljön. Det som funkar desto bättre är fylligare vita viner (som ekfatslagrad Chardonnay eller Sauvignon Blanc) och fruktiga röda viner med mjuka tanniner, berättar han. 

Kommentarer

Annons
Annons
Annons