Jakt på tätortsbjörn i Värmland

Björnarna har ingen respekt för människan längre. Så nu tillåter man skyddsjakt. (TT)


För första gången har länsstyrelsen i Värmland tillåtit skyddsjakt på björn. Minst två björnar har tappat respekten för människor och synts inne i befolkade områden, typiskt nog handlar det om Björneborg och intilliggande Björnkällan, sydost om Kristinehamn.

Två brunbjörnar har observerats där vid flera tillfällen, uppger Värmlands Folkblad.

Skyddsjakten gäller runt bebyggelsen. Björn som siktas inom området är fredlös, säger Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Det finns även vanlig licensjakt på björn i Värmland. I år fick två skjutas och de fälldes i Ekshärad utan att de var i närheten av någon tätbebyggelse.

Enligt Värmlands Folkblad finns det i dag cirka 2 800 björnar i Sverige, främst i de norra delarna av Sverige. På 1600-talet fanns det björn ända ner i Småland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stol återkallas: "Sluta använda den"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Gällivare

"Trafikolycka norr om Hakkas.", skriver polisen på sin hemsida.

Allt om Cristiano Ronaldos barn: Namn, ålder och sonen Angel

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo har i dag fem barn med olika kvinnor. Nyheter24 har tagit en titt på vad svenskarna undrar mest om fotbollsspelaren och hans familj.

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Inför ålderns höst är det vanligt att man vill överlåta sitt hyreskontrakt till en anhörig, men hur gör man egentligen? Här är de viktigaste stegen att känna till.

Fått den här lappen på din bil? Nu varnar polisen

Bedragare har börjat använda sig av en ny metod för att komma över känslig information. Nu varnar polisen för tillvägagångssättet.

Bostadsrätt: Få 200 000 kronor mer för din lägenhet

Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".