Skadeskjuten björn till angrepp

Satte skräck i byn. En av jägarna hann få lindriga klös- och bitskador innan björnen sköts ihjäl.


KIRUNA. När en grupp jägare hittade en skadskjuten björn gick den till angrepp mot dem. En av jägarna hann få lindriga klös- och bitskador innan björnen sköts ihjäl.

Björnen hade blivit skottskadad under en jakt på lördagseftermiddagen utanför Masugnsbyn tio mil sydost om Kiruna. Den lyckades dock fly från jägarna.

Vid tiotiden på kvällen hittades björnen igen, en kilometer från platsen där den skottskadats, uppger länsvakthavande vid Luleåpolisen. Djuret gick då till angrepp på sina förföljare. Den skadade jägaren behövde plåstras om på sjukhus och uppges vara lindrigt skadad:

–Han har bitskador på ena armen och klösmärken på bål och ena benet, säger Erik Johansson, länsvakthavande befäl vid polisen i Norrbotten till Expressen.

Och björnen har varit känd i Masugnsbyn. En bekant till jägaren berättar att han sett björnen med egna ögon för ett par dagar sedan:

- Den har varit och sprungit här på tomten, bara tio meter bort. Jag var så rädd. Det har inte gått att vara ute, förklarar han för Expressens reporter.

Se en björn försöka attackera en man i Sverige:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.