60-tal ockupanter intog hus

- 19/07/2009, 10:48 -

Husockupanterna i Göteborg: "Vi skulle rädda huset från förfall".

GÖTEBORG. Tidigt i går intog ett 60-tal personer det obebodda huset på Viktor Rydbergsgatan 20 i Göteborg.

Gruppen tillhör ockupationsrörelsen i Göteborg och den aktuella ockupationen är den femte det senaste året. Som längst har de stannat i två veckor innan polisen kört ut dem. De har aldrig lyckats få igenom sina krav.

– Vårt krav är att kommunen ger oss ett hus. Alternativt betalar för det här huset, säger en av ockupanterna till Expressen.

– Vi skulle rädda huset från förfall och vi skulle ordna aktiviteter åt folk. Det är en samhällsvinst. Här ska man kunna måla, repa eller ha syateljé.

Huset köptes år 2002 av Ernst Rosén AB för drygt 13 miljoner kronor. Enligt ockupanterna var tanken att bygga om huset och göra lägenheter men på grund av att huset är K-märkt tilläts inte det.

För att polisen ska köra ut ockupanterna måste ägaren begära en uthysning.

Ockupanterna förklarar i ett pressmeddelande varför de har ockuperat huset:

Det är enorm brist på både bostäder och samlingslokaler i Göteborg och som alla kan se är det här ett fantastiskt hus. Tyvärr har huset stått tomt i 10 år trots att det kunde kommit till användning för göteborgarna. Kommunen satsar miljoner på skrytbyggen varje år. Köp det här istället och låt det bli ett levande hus för alla. Göteborgarna har byggt den här staden och förtjänar inget mindre än det bästa.

Med det sagt vill vi också säga att vi kräver utrymme i staden för oss stadens medborgares behov av bostäder, mötesplatser och utrymme att uttrycka sig. Blir det inte här måste det bli någon annanstans, och vi kommer inte att ge upp den kampen. Kommunen stängde ungdomens hus och byggde ett casino, man lät kommunala Poseidon riva församlingshemmet i Gamlestan för att bygga en gräsmatta med en poseidon-staty. Därtill vill man riva gamla Gårdas arbetarbostäder för att bygga ett parkeringshus åt svenska mässan, stänga ner fritidsgårdar i förorterna och förbjuda musik på innerstadens gator. Vi säger: låt oss få vårt utrymme!

Skrivet av: