Fler dör i jobbet men färre skadas

Kvinnor får oftare hälsoproblem till följd av jobbet. Allra sämst mår kuratorer och socialsekreterare som lider av stress. (TT)


Kvinnor som arbetar mår sämre än männen. Stress är vanligt bland kuratorer och socialsekreterare. Bland männen uppstår besvären oftare till följd av svåra arbetsställningar.

Under 2000-talet har antalet dödsfall på arbetsplatser ökat stadigt. Mellan januari och augusti i år omkom 47 personer på jobbet. De farligaste branscherna är jord- och skogsbruk samt byggbranschen och de flesta som omkommit är män.

Samtidigt rapporterar allt färre hälsobesvär som de fått på arbetet, enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.

Ungefär 20 procent av de sysselsatta i landet har under det gångna året haft besvär till följd av sitt jobb. Det är en minskning på två år med närmare tre procentenheter.

Men besvären är inte enbart kopplade till att män och kvinnor finns på olika områden av arbetsmarknaden. Skillnaden kvarstår när man jämför män och kvinnor inom samma yrke.

Bland män är påfrestande arbetsställningar den vanligaste orsakerna till besvär. Var femte manlig målare, lackerare, skorstensfejare, byggnads- och träarbetare samt inredningssnickare får besvär till följd av arbetsställningen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Kostnaden för Kristerssons gym: 487 000

Ökat journalistskydd i EU

Skyddet ska öka för journalister och människorättsaktivister i EU, åtminstone när det gäller att slippa obefogade rättsprocesser.

Sony gör sig av med 900 anställda

Sony Interactive Entertainment, som tillverkar spelkonsolen Playstation, gör sig av med 900 anställda i ett sparprogram. Sony förklarar åtgärderna med att man behöver göra en omställning i en spelmarknad i förändring.

Mördade mor och dotter – får tidsbestämt straff

En nu 59-årig man som sköt ihjäl en kvinna och hennes dotter i Västsverige 2009 har fått sitt livstidsstraff tidsbestämt till 26 års fängelse, skriver Dagens Juridik.

Ungerns valuta faller efter räntesänkning

Den ungerska valutan, forinten, tar stryk på valutamarknaden sedan centralbanken i Budapest sänkt styrräntan med 1 procentenhet till 9 procent.

Oväntat stort fall för orderingången i USA

Orderingången för varaktiga varor – som bilar, maskiner och kylskåp – i USA föll med 6,1 procent i januari jämfört med månaden före, visar färsk statistik från USA:s handelsdepartement.