Lördag 31 Jul
Stockholm

Nu berättar offret om Luleå-rånet

"Det var som på film".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur tre män tog sig in i en 68-årig mans hem i Luleå för att sedan lämna platsen med vapen och stora mängder ammunition.

Nu berättar offret, som sköts i bröstet, om rånet som kommer förfölja honom i resten av hans liv.

– Jag är fortfarande i chock. Man tror ju inte att sådant här kan hända. Det känns helt overkligt, säger mannen till Norrbottenskuriren.

Mannen, som är högt uppsatt inom Hemvärnet i Luleå, vårdas på Sunderby sjukhus för skadorna han ådrog sig under rånet: två frakturer i högra handen, en skottskada i brösten och ett sår i huvudet som krävde fyra stygn.

På tisdagskvällen ringde det plötsligt på dörren och genom fönstret ser mannen hur de tre maskerade männen sliter upp dörren och stormar in. Männen är klädda i rånarluvor, handskar och mörka glasögon. En är beväpnad med pistol och de andra två har batonger i händerna.

Så börjar det rån som ska pågå i cirka en timme. Mannen blir hotad med pistol under uppmaningen att han ska ge rånarna pengar och när han försöker slå pistolen ur handen på en av gärningsmännen skjuter de honom i bröstkorgen.

Frun, som mirakulöst klarade sig från skador, vakar över sin man på sjukhuset.

– De använde batonger och slog sönder alla telefoner och mobiltelefoner i huset. Och de fortsatte att fråga efter pengar. Jag sa gång på gång att vi inte hade några pengar i huset, berättar hon för Norrbottenskuriren.

Sedan tvingas frun och parets gäster, två äldre släktingar, krypa ner för trappan till husets källare där de låses in. Gärningsmännen fortsätter att misshandla 68-åringen, och tvingar honom ställa sig upp för att hämta nyckeln till vapenskåpet.

Efter att gärningsmännen lämnat platsen med vapen och ammunition släpade sig 68-åringen till sina grannar för hjälp. Mannens tillstånd är nu stabilt, men han är i djup chock över det som hände.

– Det börjar sakta sjunka in. Det här är ju sådant som bara händer på film. Nu vet vi hur det känns på riktigt, berättar frun för Norrbottenskuriren.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela