Miljoner gick upp i rök i Karlstad

Miljoner brann upp när ett flis- och massavedupplag eldhärjades i oljehamnen.


Värden för flera miljoner brann upp när ett flis- och massavedupplag eldhärjades i oljehamnen i Karlstad på söndagen.

Larmet kom vid ettiden på natten. Branden hade, enligt räddningstjänsten, av självantändning börjat i flislagret och sedan spridit sig till massaveden som låg upplagd i fem parallella längor. En kraftig vind bidrog starkt till brandspridningen.

Vid sjutiden på söndagsmorgonen var branden under kontroll, men släckningsarbetet var besvärligt och beräknades hålla på minst söndagsdygnet ut. Strax före 21 på söndagskvällen gick släckningsarbetet som planerat.

– Vi har fyra man på plats och det finns ingen risk för återantändning, sade Lars Wendel, informationschef på räddningstjänsten till TT vid 20.30-tiden.

Omkring 100 meter från brandplatsen finns två bensincisterner men vindriktningen var gynnsam, så det bedömdes inte vara någon risk för cisternerna.

–Det hade krävts större skyddsresurser om det blåst annorlunda, men jag tror inte att det hade varit någon direkt fara då heller, säger Lars Wendel.

I tisdags inträffade en liknande självantändning, men eftersom det var vindstilla då blev branden inte lika stor.

Företaget Vänerhamn, som äger området, kommer nu att se över sina säkerhetsrutiner för att inte något liknande ska hända.

Flisen och massaveden tillhörde Stora Enso och Vänerbränsle och vid en presskonferens på söndagen uppskattade de det totala värdet av det som brunnit upp till fyra miljoner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!