Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vem som helst får hålla i nålen

- 28/10/2008, 22:30 -

Det finns ingen kontroll av tatuerares och piercares kunskap eller rutiner. Vem som helst kan i praktiken hålla i nålen.

De flesta arbeten som innefattar fysiska ingrepp och därmed vissa risker, kräver någon form av utbildning eller licens. Men så är inte fallet för tatuerings- och piercingstudios.

– Varför jag inte piercar? Jag har ingen utbildning för det. Du måste veta vad du gör, säger Tommy Jacobsson, ägare till Skin Deep Tattoo i Karlstad, till Sveriges Radio Värmland.

Det är kommunen som är tillsynsmyndighet av tatuerings- och piercingstudios. Inspektörerna ser över städning, avfallsrutiner och kontrollerar att ägaren är medveten om de risker som kan finnas. Men något utbildnings- eller licenskrav utfärdar man inte. Siw Johansson, Miljö- och Hälsoinspektör i Karlstad kommun, hänvisar istället till kundens eget ansvar.

– Man har ett eget ansvar där, att man kanske tar referenser. Det är ju faktiskt ett ingrepp man gör, säger Siw Johansson, till Sveriges Radio Värmland.

Skrivet av: