Tisdag 20 Apr
Stockholm

Bilindustrin trycker på för EU-lån

EU-kommissionen är positiv till att fordonsindustrin ska få förmånliga lån.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU-kommissionen är positiv till att fordonsindustrin ska få förmånliga lån på upp till 400 miljarder kronor. Lånen ska användas till att ta fram mer miljövänliga bilar.

Den europeiska fordonsindustrin har framfört krav på stöd flera gånger under hösten. Vid ett möte med EU:s industrikommissionär Günter Verheugen i Bryssel på onsdagen upprepade branschorganisationen ACEA sitt krav på att få tillgång till lån med förmånliga villkor inom ramen för den europeiska investeringsbanken EIB. ACEA anser att lån på 40 miljarder euro, omkring 400 miljarder kronor, skulle ge branschen möjlighet att investera i forskning och utveckling av nya, mer klimatsmarta bilar.

Färre nybilsköp

Verheugen, som kommer från Tyskland där bilindustrin spelar en viktig roll, är med på noterna.

Politiskt stöder vi initiativet, men det är medlemsstaterna och inte EU-kommissionen som har makten över EIB, sade Verheugen vid en pressträff.

Christian Streiff, ordförande för ACEA samt vd för PSA Peugeot Citroën, framhöll att branschen går igenom extremt svåra tider.

– Först var det höga bränslepriser, sedan kom finanskris och svagare konjunktur som gör att potentiella bilkunder tvekar att slå till.

I september sjönk nybilsköpen med mer än åtta procent i EU, jämfört med förra året.

Hård lobbying

Därtill kommer förslagen om minskade koldioxidutsläpp i kombination med kraftiga böter för de tillverkare som inte når upp till kraven.

– Det är helt vansinnigt, sade Streiff på pressträffen och lade till att branschen nu har pressats till en gräns för vad den tål.

Frågan om minskade utsläpp ligger just nu på miljöministrarnas bord. Det pågår ett extremt lobbyarbete för att skjuta upp tidpunkten för när de nya hårdare reglerna ska träda i kraft och att sänka bötesbeloppen. De båda bilnationerna Frankrike och Tyskland stödjer en uppmjukning av reglerna och flera länder är beredda att stödja dem. Den svenska regeringen har hittills inte velat stödja förändringar som innebär att det blir billigare att betala böterna än att investera i ny teknik.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela