Godiskriget som skakar Sverige - Mars stäms

- 18/09/2009, 08:50 -

Stämningar, marknadsundersökningar och rätten till att använda bokstaven M.

Godistillverkaren Kraft Foods, som bland annat äger Marabou, kräver att marknadsdomstolen förbjuder företaget Mars Sverige att sluta sälja godiset M&M's i förpackningar dominerade av bokstaven M.

Anledningen är att Kraft tycker att M&M's är för likt deras befintliga varumärke M, som Kraft använt för att sälja chokladgodis sedan 1957.

För att bekräfta sitt påstående har Kraft Foods genomfört en marknadsundersökning med 400 personer som konsumerar choklad. 92 procent av de tillfrågade har sagt att de känner till M&M:s och 74 procent av dessa förknippade M&M:s med med Marabou. Oacceptabelt anser Kraft Foods.

Mars och Kraft hade tidigare ett avtal om att Mars inte skulle sälja M&M's i Sverige, Norge och Finland. Avtalet har löpt ut, och i början av 2009 inledde Mars sin försäljning av produkter under varumärket M&M's på den svenska marknaden. Något som nu startat det stora svenska godiskriget där Kraft kräver ett stopp för att skydda sitt bruna guld.

"Kraft yrkar att marknadsdomstolen vid löpande vite om 500 000 krorior- eller annat belopp som Marknadsdomstolen finner verkningsfullt - förbjuder Mars att vid marknadsföring av sina produkter, använda de påtalade förpackningarna eller väsentligen samma förpackningar dominerade av bokstaven M."

Skrivet av: