Bananas!* visas i riksdagen

- 18/09/2009, 09:01 -

Riksdagen ska diskutera den omtalade dokumentärfilmen.

Dokumentärfilmen Bananas!* skapade stora rubriker efter att den visades på Los Angeles filmfestival i juni.

Filmen kretsar kring livssituationen för bananindustrins arbetare i Nicaragua, men skaparen, Fredrik Gertten, stämdes av bananföretaget Dole efter dess premiär.

Nu ska dokumentärfilmen visas i svenska riksdagen. Det är riksdagsledamöterna Mats Johansson (m), och Luciano Atudillo (s), som är initiativtagare till filmvisningen.

– I vår inbjudan frågar vi 'Var går gränsen för yttrandefriheten?'. Just den här stämningen mot Bananas!* är principiellt viktigt och det berör alla konstnärer och journalister, inte bara Fredrik Gertten. Genom att bjuda in till det här tillsammans, jag och Luciano, så visar vi att vi inte heller ville göra detta till en partipolitisk sak, säger Mats Johansson till DN.

Landshövding Lars Enqvist, som tidigare varit vd för filminstitutet, säger att företagets agerande är otroligt upprörande.

– Situationen är bisarr. Här har en svensk filmare gjort en film och så har Dole omöjliggjort visningen av filmen, hotat flera med stämning, gjort påtryckningar mot svenska ambassaden och svenska konsulat. Man har stängt av den amerikanska publiken från möjligheten att se en film. Det är otroligt upprörande, säger Lars Engqvist till DN.

Skrivet av: