"Sluta utnyttja barn, Svenska Spel"

- 18/09/2009, 17:14 -

"Att ett statligt ägt spelbolag cyniskt låter barn spela är förkastligt."

Statligt ägda Svenska Spel har ingen som helst åldersgräns för att köpa triss- och skraplotter. Varje dag kan ett barn, var som helst i Sverige, gå in i en kiosk och pröva lyckan.

Men kan ett barn verkligen förstå hur spelet fungerar? Ska barnet hållas ansvarigt för sitt eget spelmissbruk?

Daniel Nilsson (fp) har länge kämpat mot Svenska Spels "utnyttjande av barn".

Redan som 15-åring skrev han artikeln - "4 av 5 ombud tillät barn spela på Oddset" - som beskrev hur han och en kamrat gick runt i spelbutiker och försökte spela på Oddset, som då var det enda spel som hade en 18-årsgräns. I princip alla butiker lät 15-åringarna spela.

Nilsson fortsatte att kämpa för införandet av åldersgränser och tio år senare, 2006, införde till slut Svenska Spel åldersgränser.

– Jag tog upp frågan om införandet av åldersgränser på allt spel om pengar i Sverige och arbetade sedan med frågan i tio år, säger Nilsson till Nyheter24.

I dag har Svenska Spel åldersgränser på alla spel utom skraplotter. Något som Nilsson tycker är cyniskt, girigt och totalt ansvarslöst.

–Varje dag i dag uttnyttjar Svenska Spel barn genom att låta barn spela fritt på skraplotter utan någon som helst åldersgräns. Att ett statligt ägt spelbolag cyniskt låter barn spela är förkastligt.

Daniel Nilsson menar att Svenska Spel, medvetet, lockar in barn till att spela.

– Trisslotterna är ju en av Svenska Spels stora kasskor. De har ett samarbete med TV4. Och när barn är med i idrottsföreningar är det vanligt att de säljer trisslotter. Detta är en medveten strategi för att göra barnen beroende så att de hänger kvar.

– Det är bevisat att barn inte förstår sannolikhetslära. Varför tillåter då statliga Svenska Spel barn att spela?

Men det är inte bara Svenska Spel och dess ordförande Margareta Winberg som Nilsson attackerar. Även finansminister Anders Borg har ett ansvar.

–För regeringen är ju Svenska spel en viktig pengamaskin, men att en del av dessa statliga kronor kommer från småbarns fickor är ingenting som det talas om.

När Nyheter24 når Svenska Spels ordförande, Margareta Winberg, påpekar hon att de för en diskussion om att införa åldersgränser och att det lutar åt att det kommer att hända.

–Ja, det kommer sannolikt att bli så, säger Winberg till Nyheter24.

När då?

–Inom ett år i såna fall.

Margareta Winberg berättar att det är ett led i Svenska Spels mer sociala profil.

–Senast i måndags hade vi ett möte om detta. Vi försöker ju skapa en mer social profil. Samtidigt är det inte alltid så svart eller vitt. Många unga personer från föreningslivet säljer ju lotter och får en del av vinsten. Inför vi åldersgränser kommer de inte att kunna tjäna sina pengar.

Skrivet av: