Fredag 22 Okt
Stockholm

"Polisen satt på huk och tittade på"

"De satt där från klockan kvart över fem till klockan sex och bara tittade."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtidigt som rånarna var i full färd med att hissa upp pengarna stod polisen på sidan av och tittade på.

–Det är helt oacceptabelt, säger Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund om polisens agerande.

Polisen får nu hård kritik för sitt agerande i samband med det spektakulära helikopterrånet mot värdedepån i Västberga i morse.

Enligt ett ögonvittne, som vaknade upp av rånet och såg hela spektaklet från sitt köksfönster, satt polisen och tittade på i 45 minuter medan rånarna lastade över pengarna och flydde i helikoptern.

– De satt där från klockan kvart över fem till klockan sex och bara tittade. När rånarna flytt i helikoptern satte poliserna på sirenerna och åkte iväg i polisbilen – i motsatt riktning mot helikoptern, säger han till Aftonbladet.

Polisen bekräftar att de fick larmet klockan 05.19 och när de kom fram stod helikoptern fortfarande kvar uppe på taket. Först klockan 06.55 gick polisen in i själva byggnaden.

–Vi trodde att rånarna var tungt beväpnade och välorganiserade och ville vänta med att gå in innan vi hade rätt resurser och kompetens, sa polisen under presskonferensen.

Dick Malmlund är kritisk till polisens agerande och tycker det är konstigt att de endast har två helikoptrar som ska bevaka Stockholm stående långt utanför stadskärnan.

–Det handlar om en sån enkel sak att placera polishelikoptrarna mer centralt, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt är polisen själva kritiska till säkerheten kring platserna där helikoptrarna står uppställda.

–Vi har verkligen legat på om att vi måste få en bättre och säkrare plats för våra helikoptrar. Det är lätt att ta sig in på området i dag och det finns inte ens något stängsel, säger Tommy Hydfors, chef på rikskriminalens helikopterenhet, till Aftonbladet.

Det spektakulära rånet mot värdedepån i Västberga är unikt i sitt slag. Aldrig någonsin tidigare har rånare använt sig av en helikopter, virat ner rep och hissat upp säckar med pengar.

Här flyr rånarna iväg med helikopter:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela