Vanligaste polisbrottet: Kvinnovåld

"Utövar man själv våld är man inte kapabel att bedöma andra."


En knapp tredjedel av alla åtal mot poliser utanför tjänst rör grov kvinnofridskränkning eller misshandel av fruar, sambor och expartner. Det visar DN:s granskning av alla åtal mot poliser de senaste tio åren.

Mellan 1998 och 2008 åtalades 48 poliser för kvinnomisshandel.

–Vi är de första att medge att det är en svår situation. Vi får inte gömma undan frågan. Den här diskussionen är självklart inte bra för polisen och den skadar förtroendet för oss, det är vi medvetna om, säger Lillemor Melin-Sving, förste vice ordförande i Polisförbundet, till DN.

Samtidigt är det inte alla poliser som fällts för kvinnomisshandel som förlorar jobbet.

En polis som fälldes 2007 för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud mot sin före detta flickvän fick till exempel behålla sitt jobb.

Förutom att slå henne och dra kvinnan i håret besökte han henne iklädd en tröja med texten ”Brukar sparka på NN:s barn”.

–Jag har till och med varit med om att dömda kan få utreda liknande fall och det är helt olämpligt. Utövar man själv våld är man inte kapabel att bedöma andra, säger Carina Ohlsson, ordförande för Sveriges kvinnojourers riksförbund.

Enligt Ohlsson har hon varit med om flera fall där poliser dömda för kvinnomisshandel fått behålla sina jobb.

Gun Heimer, chef för Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala, påpekar det absurda i polisens kampanj där misshandlade kvinnor uppmanas att anmäla sina män.

–Det är omöjligt att vara polis och kvinnomisshandlare. Man kan inte förändra sina attityder när man går till arbetet om man är kvinnomisshandlare på fritiden, säger Heimer till DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.