Polisvåld bakom ung mans död

24-åring dog efter polisingripande.


Den 20 april förra året var en 24-årig man på fest i Gamlestan i Göteborg, på väg därifrån slog han på oklara grunder sönder en bilruta.

Polisen, som befann sig på platsen, ingrep och efter ett vilt slagsmål kunde ynglingen brottas ner och föras bort i en polispiket.

Under färden beslutade sig plötsligt polismännen för att köra mannen till sjukhus. När han anlände till akuten var han livlös och senare avled 24-åringen, skriver GT.se.

Nu har vice chefsåklagare Bo Lindgren valt att lägga ner förundersökningen - trots att läkarna konstaterat att det finns kopplingar mellan polisens ingripande och mannens död.

Brodern är starkt kritisk till beslutet och säger att familjen funderar på att överklaga.

– Tydligen får man ha ihjäl någon, konstaterar den dödes bror.

Rättsmedicinska undersökningen visade att han hade drogen LSD i kroppen och att syrebrist i hjärnan var dödsorsaken.

Kvävning och cirkulationskollaps kan emellertid inträffa om personen läggs på mage med händerna på ryggen hålls nedtryckt mot underlaget.

Men något brott har inte begåtts, konstaterar Bo Lindgren.

Till GT.se svarar vice chefsåklagaren så här på frågan: "Var det ett svårt beslut att lägga ner förundersökningen?"

– Om du menar i bemärkelsen om det var mycket arbete med utredningen så är svaret ja. Men annars nej. När man arbetar med en utredning så kommer man ju fram till sitt beslut.

Skrivet av:

Senaste nytt

Kung Harald på bättringsvägen

Ryssland stoppar bensinexporten i sex månader

Ryssland stoppar exporten av bensin från landet från och med fredag för att motverka inhemsk bränslebrist, uppger regeringen i Moskva i ett uttalande.

Villa övertänd i Kristinehamn

En villa i Kristinehamns kommun har fattat eld, enligt Expressen. Magnus Åkervik vid SOS Alarm säger att det finns en spridningsrisk.

Därför säljer Kronofogden 667 000 burkar energidryck på auktion

Kronofogden har sålt 667 000 burkar energidryck på en auktion. Burkarna är en del av totalt 1, 2 miljoner energidrycker som svenska staten ska sälja. Anledningen handlar om ett österrikiskt brottsmål.

50 kilo knark i garaget – tio års fängelse

I ett garage på Orust i Bohuslän hittade polisen nästan 50 kilo narkotika. Nu döms en man till tio års fängelse, rapporterar P4 Väst.

Kunderna rasar mot Bregott: "Så jävla uselt"

1 timme sedan
Bregott möter stark kritik från kunderna efter att de gjort smörpaketen mindre och samtidigt höjt priserna. Kunderna misstänker krympflation.