Polisens brutala metoder granskas

Massgripanden och misshandel vid förra årets salemdemonstration.


Som Nyheter24 tidigare rapporterat har polisens brutala metoder vid förra årets motdemonstrationer i Salem blivit föremål för granskning av åklagare. Sammanlagt tio anmälningar har kommit in rörande övergrepp från polisens sida.

Bland de tio anmälningarna finns det fyra som rör misshandel. Det är demonstranter som menar att de obefogat har utsatts för attacker med tårgas och batongslag.

Polisvåld anses försvarligt om det behövs för att genomföra en uppgift, så det kan bli så att misshandelsanmälningarna skrivs av, skriver Svenska Dagbladet.

Men det var inte bara våld som mötte demonstranterna, utan flera av dem blev även kvarhållna i flera timmar mot sin vilja. Vilket resulterat i anmälningar om tjänstefel.

– Den andra frågan om tjänstefel är mycket intressantare. Om man ger tillstånd till en motdemonstration och sedan i praktiken ställer in den genom att inte låta demonstranterna komma fram, är det juridiskt lite tveksamt. Men om polisen bedömde att man inte hade något annat val är det kanske svårt att hävda att det är brottsligt, säger Kaj Engfeldt, åklagare, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!