Bodström skolkar från riksdagen

Kvittar ut sig från riksdagen och tjänar samtidigt pengar som advokat.


Den förre justitieministern Thomas Bodström (s), hade under våren 2009 hela 53 procents voteringsfrånvaro i riksdagen.

Detta visar en undersökning som TV4:s Kalla fakta gjort, där man jämfört Bodströms advokatnotor med riksdagens frånvarolistor.

Bodström, som är ordförande i riksdagens justitieutskott, ligger tio i topp av riksdagens 349 ledamöter med högst voteringsfrånvaro.

Dessutom har han tjänat tiotusentals kronor på sidan av inkomsterna från regeringen, eftersom han arbetat som advokat vid flera tillfällen då han kvittat ut sig från riksdagens voteringsomgångar.

Och under våren deltog han inte i en enda riksdagsdebatt om de lagförslag som hans eget utskott tagit fram.

Enligt socialdemokraternas kvittningsregler är det inte tillåtet att vara borta för att arbeta för egen vinning.

Bodström menar dock att han varit mer aktiv än genomsnittsledamoten då han skrivit många motioner och haft hög närvaro i sitt utskott.

Han tycker heller inte att det egentligen är något problem att han kan få betalt både som advokat och som riksdagsledamot under en och samma dag.

– Jag får betalt för att jag gör det. Och det är ju väldigt vanligt att man har ett arbete när man sitter i riksdagen. Det är ju många som har gjort det. Och det är ju hela tanken med att sitta i riksdagen, det är att man kan ha ett arbete, säger han till Kalla fakta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!